Δευτέρα , 13 Ιανουάριος 2025

Τουρκία: Σάλος με το νόμο για τα fake news -Βουλευτής κάνει θρύψαλα το κινητό του στο βήμα της Βουλής [βίντεο]

Με μία απίστευτη αλλά και συμβολική κίνηση, βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κάνει θρύψαλα το κινητό του στο βήμα της Βουλής, μετά το νόμο που πέρασε για διακίνηση fake news, με ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη.

Πολλές είναι οι αντιδράσεις στη γειτονική Τουρκία, μετά το νόμο που πέρασε από το κοινοβούλιο με τη στήριξη του κόμματος του Ερντογάν και του Μπαχτσελί, με βάση τον οποίο δημοσιογράφοι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταδικάζονται σε φυλάκιση έως και τριών ετών για μετάδοση «ψευδών ειδήσεων».

Διεθνείς αναλυτές και οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ αλλά και η Κομισιόν, δείχνουν την «ανησυχία» τους για τον συγκεκριμένο νόμο.

Τραγωδία στην Τουρκία: Τουλάχιστον δεκατέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο στην Αμάσρα

Κομισιόν: Ο νόμος αυτός θα περιορίσει επιπλέον την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, εξέφρασε την ανησυχία του για το νόμο περί fake news, καθώς, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου, «ο νόμος αυτός θα περιορίσει επιπλέον τις ελευθερίες, την ελευθερία της έκφρασης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη διάταξη του νόμου που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη διακίνηση ψεύτικων ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Τουρκία να σέβεται την αρχή της αναλογικότητας».

ΟΗΕ: Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ελευθερία της έκφρασης

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για την έγκριση του νόμου από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θεωρεί ότι ο νόμος αυτός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκειμενικής ερμηνείας και καταχρήσεων και προέτρεψε την Άγκυρα να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

«Ανησυχούμε από την υιοθέτηση, την Πέμπτη, μιας σειράς τροπολογιών σε διάφορους νόμους, με τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά η ελευθερία της έκφρασης» στην Τουρκία, ανέφερε η Μάρτα Ουρτάδο, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκπρόσωπος σχολίασε επίσης ότι, σε ένα ήδη πολύ περιοριστικό πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος οι νέοι νόμοι να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των ανθρώπων να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μοιράζονται πληροφορίες, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στο οποίο έχει προσχωρήσει και η Τουρκία.

«Η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των ανθρώπων στον δημόσιο βίο και την πολιτική και είναι αναγκαίες σε κάθε δημοκρατία. Καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, την οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η Ουρτάδο.

Οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία πέρασαν στον έλεγχο κυβερνητικών αξιωματούχων ή επιχειρηματιών συμμάχων τους κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.


Πηγή