Ο κορονοϊός κυριαρχεί στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων παγκοσμίως, με πάρα πολλές πληροφορίες να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Αυτό-διάγνωση για τον κορονοϊό κρατώντας την ανάσα σας για 10 δευτερόλεπτα, τρίψιμο μουστάρδας στο δέρμα, κατανάλωση σκόρδου, κατάποση νερού για να πάει ο ιός στο στομάχι και όχι στους πνεύμονες, ύπνος δίπλα σε κρεμμύδια είναι μερικά από τα «γιατροσόφια» που έχουν κατακλείσει τα social media, τα οποία αποτρέπουν τον κόσμο από τα πραγματικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρει.
Έτσι, στην προσπάθειά της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να διαθέσει 500.000 λίρες στο Humanitarian-to-Humanitarian Network (H2H), έναν οργανισμό που αποτελείται από 50 άλλους οργανισμούς και είχε καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Ebola το 2013.
Το H2H θα συνεργαστεί με social media influencers και YouTubers για να διαδώσει τις σωστές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα τους μύθους και την παραπληροφόρηση.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media και στο WhatsApp, συμπεριλαμβανομένων υποτιθέμενων θεραπειών για τον κορονοϊό, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και μπορούν στην πραγματικότητα να επιταχύνουν τη μετάδοσή του, σταματώντας τους ανθρώπους από το να πάρουν απλά, πρακτικά, προληπτικά μέτρα όπως το να πλένουν τα χέρια τους.
Google, Facebook και Twitter ελέγχονται στενά από τις Αρχές. Και οι τρεις εταιρίες έχουν λάβει μέτρα για να προωθήσουν τις αξιόπιστες πηγές και να περιορίσουν την παραπληροφόρηση. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το χρόνο αντίδρασης των εταιριών.