Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Το σχολείο που μαθαίνει τα αγόρια να σέβονται τα κορίτσια

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που μαθαίνει στα αγόρια να σέβονται και να προστατεύουν τα κορίτσια εφαρμόζεται σε σχολεία της Ρουάντα, υπό την αιγίδα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Care σε συνεργασία με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Safe School for Girls» και εφαρμόζεται σε 174 σχολεία της χώρας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τη βία -σωματική, ψυχολογική, οικονομική- κατά των γυναικών πριν καν αυτή ξεκινήσει, διδάσκοντας σε νεαρά αγόρια και κορίτσια τρόπους για να βελτιώσουν τις ζωές των γυναικών στη χώρα.

Τα ενημερωτικά μαθήματα ποικίλλουν. Τη μια μέρα μπορεί τα αγόρια να μάθουν για την έμμηνο ρύση και την άλλη για το πώς θα αποτρέψουν την οικονομική κακοποίηση των γυναικών.

Από το 2015 περισσότερα από 47.000 κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και πάνω από 19.000 αγόρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

«Μαθαίνουμε ιστορία, για να γνωρίζουμε το παρελθόν μας και μας βοηθά να εμποδίζουμε τους άλλους από το να χτυπούν τις γυναίκες τους», λέει ο 16χρονος Πατιένσε Μανζί στο BBC. «Το καλύτερο πράγμα που έχω μάθει να κάνω είναι να προστατεύω την αδερφή μου. Είναι ευθύνη μου ως αγόρι να προστατεύω την αδερφή μου», λέει από την πλευρά του ο 16χρονος Σοφί Μανισιμούρ. «Αν τύχει και δούμε βία κατά γυναικών, το αναφέρουμε και βεβαιωνόμαστε πως αυτοί που την ασκούν θα δικαστούν», τονίζει ο 18χρονος Ρίνι Μουτιζίμα. «Για τα κορίτσια που έχουν υποστεί τη βία, φροντίζουμε να τα στηρίξουμε, τους συμβουλεύουμε και τους βοηθάμε να επιστρέψουν στην κοινωνία», προσθέτει.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη δύναμή του ώστε μέσω των μαθητών να επηρεάσει και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των γονέων.

«Υπάρχουν κορίτσια που τα εμποδίζουν να έρθουν στο σχολείο», λέει ο 17χρονος Ρόμπερτ Ρουιμπούτσο και προσθέτει: «Είναι δική μου ευθύνη να συμβουλεύσω τους γονείς ότι η κόρη τους έχει ίδια δικαιώματα με τον αδερφό της. Αν ο αδερφός της σπουδάζει, θα πρέπει και εκείνη να σπουδάσει».

Η Ρουάντα έχει μακρά παράδοση βίας κατά των γυναικών. Υπολογίζεται πως κατά τη γενοκτονία του 1994 περίπου 500.000 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού σε μια περίοδο 100 ημερών όπου εξτρεμιστές της φυλής Χούτου σκότωσαν 800.000 ομοεθνείς τους που ανήκαν στη φυλή Τούτσι.

Σήμερα, η Ρουάντα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και έχει εξελιχθεί σε παράδειγμα για τον αφρικανικό φεμινισμό, αν και το ποσοστό βίας κατά των γυναικών βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών το 34% των γυναικών αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία στη χώρα. Από την άλλη βέβαια η Ρουάντα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στο κοινοβούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάνω από 60%.

localStorage.clear();


Πηγή