Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας, καταγράφηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τον πρόεδρό τους στον Καναδά και το Σικάγο, Στέλιο Μιρκόπουλο και ‘Αλεξ Πίσιος.
Οι ισχυροί άνδρες της μεγάλης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ελληνικές ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα. «H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ. Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (σ.σ. θείος του ‘Αλεξ Πίσιος και του αντιπροέδρου της εταιρείας Δημήτρη Μιρκόπουλου) ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios.
«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών-κινηματογροάφου να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέλιος Μιρκόπουλος. Ο ‘Αλεξ Πίσιος είπε ότι «οκτώ χρόνια πριν στο Σικάγο έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά τώρα έχουμε μια τεράστια βιομηχανία φιλμ που παράγει 7.500 θέσεις εργασίας και φέρνει 3 δισ. δολάρια για το κράτος». Για να προσθέσει ότι «μετά τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό σήμερα, νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνουμε επίσης στην Ελλάδα και ανυπονομούμε για το μέλλον». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μιρκόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελεί μια τεράστια μηχανή ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που κάποιες παραγωγές μπορεί να έχουν».
localStorage.clear();
Πηγή