Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Πώς φτάσαμε στο «ναι» της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή -Έρχονται εξελίξεις

Εξελίξεις πυροδοτεί η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του από την Κρήτη το απόγευμα της Παρασκευής, ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού του. Ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του οποίου συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για το θέμα.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, απάντησε θετικά στη σύσταση εξεταστικής, εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα, ενώ θετική ήταν και η απάντησή της στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Ανδρουλάκης: Η Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής

Στη δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν  να καλύψουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση».

«Οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης.

Θα ενημερωθεί άμεσα ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθηση του κινητού του

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

O κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Η κλήση του κ. Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέων που παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε νόμιμη εισαγγελική απόφαση για παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, επί τρεις μήνες, με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το λογισμικό Predator. Η παρακολούθηση διεκόπη δύο μέρες μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η νόμιμη, αν και χωρίς να έχει λάβει γνώση ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, εισαγγελική απόφαση για παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι η αιτία που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων

Είχαν προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Στην περίπτωση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» και υπογράμμισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator (σ.σ.: που βρέθηκε στο επίκεντρο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη) με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

«Ο κ. Δημητριάδης», όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, «ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση». Παράλληλα σημείωναν πως «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, μέχρι τώρα πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Μετά τις παραιτήσεις ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνιζαν πως «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.

Στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως εστίασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρώτη αντίδραση μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη «νοσηρή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».


Πηγή