Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

«Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ ποντάρει στην Ελλάδα πλέον»

Μια νέα εποχή φαίνεται πως ξημερώνει στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά την χθεσινή 18η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη συνεδρίαση, που λόγω του τραγικού θανάτου του νεαρού πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, πέρασε στα ψιλά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Thomas Goffus, ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen και ο αμερικανός πρέσβης Geoffrey R.Pyat.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως αφού η ελληνική πλευρά έθεσε άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας, βλέπε Τουρκία δηλαδή, οι αμερικανοί τόνισαν την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και του κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε χαρτογράφηση της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών.

Στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Αυτό, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σημαίνει πως πλέον η Ουάσιγκτον εξετάζει όλο και πιο σοβαρά να εντάξει την Αθήνα στην ομάδα λίγων χωρών, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ για παράδειγμα, που στηρίζει με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Αυτό σύμφωνα με πηγές της αεροπορίας που μίλησαν στο news.gr σημαίνει πως πιθανόν να υπάρξει μια πιο μόνιμη παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση.

Οι ίδιες πηγές δεν ήταν στην παρούσα φάση σε θέση να διευκρινίσουν το είδος των αεροσκαφών.

Πηγή στην πρεσβεία των ΗΠΑ που ρωτήθηκε σχετικά, αφού τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένα έτοιμο προς ανακοίνωση, είπε πως εξετάζεται η πιο μόνιμη παρουσία, μή επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης και συγκεκριμένα των RQ-4B Global Hawk.

Πρόκειται για ένα μεγαθήριο που φτάνει σε μέγεθος κανονικό αεροπλάνο, διπλάσιο τουλάχιστον δηλαδή από τα συνηθισμένα UAV Reaper που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Λάρισα και που σαν αποστολή τους έχουν την αναγνώριση. Για αυτό τον σκοπό τα Global Hawk μπορούν να πετούν επί 32 ώρες σε ύψος μέχρι και 18 χιλιόμετρα και σε αποστάσεις που φτάνουν μέχρι 22.500 χιλιόμετρα από την βάση του!

Επίσης η πηγή ανέφερε μεταξύ άλλων πως η αναφορά στην πλατφόρμα ΝΑΤΟ στο κείμενο του υπουργείου έχει να κάνει με το κρηπίδωμα «Κ-14» στη Σούδα.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα προβλήτα μήκους 300 μέτρων στον οποίο μπορούν να δένουν αεροπλανοφόρα και στον οποίο παρέχεται η σχετική διευκόλυνση, όπως λέγεται, από την ελληνική στην αμερικανική πλευρά.

Αυτό, υπάρχει η θέληση να επεκταθεί με την αναβάθμιση και της δεξαμενής επισκευών προκειμένου να μπορούν να κάνουν σχετικές εργασίες και τα μεγάλα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ κλάσης «Arleigh Burke».

Το news.gr ρώτησε την ίδια πηγή σχετικά με το ποια είναι πλέον η αντίληψη στην Ουάσιγκτον για την θέση της Ελλάδας στην περιοχή και αφού αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο γεγονός πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Αθήνα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή τονίστηκε πως «φαίνεται ότι ο πρόεδρος ποντάρει στην Ελλάδα πλέον».

localStorage.clear();


Πηγή