«Ανησυχούμε» είναι ο τίτλος που επιγράφει το ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στους ελληνικού φόβους μετάδοσης της ιταλικής κρίσης. Η εφημερίδα γράφει: «Την Ιταλία και την Ελλάδα τις συνδέει μια ιστορία άνω των 2.000 χρόνων. Και οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς λέγοντας μάλιστα ‘una faccia, una razza‘ . Σήμερα, όπως είπε, τις δυο χώρες συνδέει η υπερχρέωση, κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος».
Η FAZ συνεχίζει αναφέροντας πως ο Γερμανός ομόλογός του από την πλευρά του «επαίνεσε το πρόγραμμα εξυγίανσης της Αθήνας και υπογράμμισε πως το ιταλικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το ελληνικό». Και η εφημερίδα καταλήγει : «Ο Χάικο Μαας δήλωσε πως η Γερμανία θέλει πρώτα να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Μέχρι τότε μπορεί κανείς να εκτιμήσει ελάχιστα τις επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Ιταλίας αλλά και ΕΕ. Ακόμη επαίνεσε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης και δήλωσε ότι χαίρεται για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία αναφέρει: «Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση όσον αφορά την πώλησή τους οφείλεται κυρίως στην ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Εάν ξεσπούσε εκεί και πάλι η ευρωκρίση, θα συνέπαιρνε και την Ελλάδα ως την χώρα με την χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στην ευρωζώνη. Η Ιταλία είναι μαζί με την Γερμανία μια σημαντική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην κρίση στην Ιταλία έρχονται να προστεθούν και εσωτερικά προβλήματα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα βρίσκεται τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος με ανοιχτά ακόμα πολλά θέματα όπως την διοικητική μεταρρύθμιση».
«Απομάκρυνση από το δόγμα Σόιμπλε»
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη deutsche welle, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για μια αλλαγή στάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία δεν θα θεωρείται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει πιστώσεις προς την Αθήνα. Για την γερμανική εφημερίδα δυο είναι οι λόγοι αυτής της αλλαγής: «Αναμφίβολα μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχει μια πιο ελεύθερη σκέψη. Ο τόνος του θηριοδαμαστή έχει εξαφανιστεί. Κανείς δεν υπαγορεύει πλέον λεπτομερώς μέτρα λιτότητας, κανείς δεν απειλεί με εκφράσεις τύπου ‘το παιχνίδι τελείωσε’. Αντ‘ αυτού και οι δυο πλευρές αναζητούν ρεαλιστικούς συμβιβασμούς. Κι ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι να μην απαιτείς πλέον από το ΔΝΤ να πληρώσει. Υπάρχουν αρκετοί πόροι, αρκούν και χωρίς το ΔΝΤ».
Ακόμη, η εφημερίδα επισημαίνει πως τα κίνητρα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των δικών της κομματικών συμφερόντων. «Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε μια παγίδα, την οποία η ίδια κατασκεύασε. Εάν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση παρέμενε στο δόγμα Μέρκελ – Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεισφέρει οπωσδήποτε για την Αθήνα, θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη συνεισφορά και να είναι έτοιμη στη βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους που θα έφθανε σε διψήφια ποσά δισεκατομμυρίων. Το τίμημα για αυτό θα ήταν πολύ υψηλό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα θριαμβολογούσαν για αποτυχία στο θέμα της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι θα απομακρύνονταν. Είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές προτιμούν να χειραφετηθούν από την πολιτική Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ παρά να διακινδυνεύσουν ψήφους διαγράφοντας χρέη στο Νότο. Και κυρίως στη Βαυαρία όπου το φθινόπωρο έχουν εκλογές».
localStorage.clear();
Πηγή