Tο υπουργείο Οικονομικών, για άλλη μια φορά τρέχει στο παρά πέντε να προλάβει να εκπληρώσει μνημονιακές υποχρεώσεις. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι μια από αυτές και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία. Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων δεν θα είναι έτοιμες στο τέλος του έτους αλλά τους πρώτους μήνες του 2018.
Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να ανεβάσει ταχύτητες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει τη σύσταση 75 περιφερειακών επιτροπών σε όλη τη χώρα. Οι επιτροπές αυτές θα αναλάβουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους θα είναι ένας μήνας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να παραδώσουν τους πίνακες με τις τιμές ζώνης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Ακόμα όμως και εάν απαιτηθούν και ορισμένες εβδομάδες του Γενάρη, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους.
Με την νέα διάταξη θα αλλάζει η σύσταση των επιτροπών με αρμοδιότητα τον προσδιορισμό των αντικειμενικών. Οι επιτροπές με την προηγούμενη σύνθεσή τους, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να βγάλουν νέες τιμές λόγω έλλειψης συναλλαγών σε μια σχεδόν νεκρή αγορά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτροπές θα είναι πενταμελείς και θα λάβουν οδηγίες για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους. Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκπρόσωπο των μεσιτών και εκπρόσωπο του Δήμου.
Ταυτόχρονα θα λειτουργεί μια δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.
Παράλληλα με τις επιτροπές θα τρέχει ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές.
Ασανσέρ οι τιμές και ο ΕΝΦΙΑ
Πέρα από την οριζόντια παρέμβαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 οι τιμές ζώνης παραμένουν καθηλωμένες δέκα χρόνια από το 2007.
Το γεγονός μάλιστα ότι με την παρέμβαση του 2016 δεν πειράχτηκαν στο ελάχιστο οι αντικειμενικές στις περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές (έως 600 ευρώ) και οι πολύ ακριβές περιοχές (με τιμές άνω των 4.050 ευρώ) υποστηρίζουν μεσίτες πως διόγκωσε τις στρεβλώσεις , στα άκρα.
Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ, θα γίνει άλμα στα 1.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα υψηλό «κούρεμα» θα υποστούν οι ακριβές περιοχές όπου οι ισχύουσες τιμές ανήκουν σε άλλη εποχή.
Με την άνοδο των αντικειμενικών αξιών στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό θα επέλθει και αντίστοιχη άνοδος του ΕΝΦΙΑ για τις φτηνές περιοχές. Για παράδειγμα στα Άνω Λιόσια η αντικειμενική τιμή είναι στα 600 ευρώ το τετραγωνικό, στην Ελευσίνα στα 650 ευρώ το τετραγωνικό, στο Κερατσίνι στα 700 ευρώ το τετραγωνικό και στο Περιστέρι στα 750 ευρώ. Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών στα 1.000 ευρώ για αυτές τις περιοχές θα σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου ακινήτων.
localStorage.clear();
Πηγή