Στα 68 της χρόνια η ηθοποιός Άνα Ομπρεγόν απέκτησε ένα κοριτσάκι μέσω παρένθετης μητέρας, ωστόσο, δεν φανταζόταν ότι η απόφασή της θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ισπανία.
Αλλά ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή…
Η Άνα Ομπρεγόν έχει χαράξει τον δικό της δρόμο στον χώρο της υποκριτικής συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές παραγωγές, ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω μιας πολυτάραχης ζωής με σκάνδαλα και τραγωδίες. Φήμες την ήθελαν να έχει παράνομη σχέση με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ -κάτι που έχει αρνηθεί, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ζήτησε από σωματοφύλακά της να ξυλοκοπήσει δημοσιογράφο, επειδή θεώρησε ότι εξέθετε τον γιο της.
Η ζωή της ηθοποιού έχει σημαδευτεί και με απώλειες, καθώς πριν τρία χρόνια έχασε τον 27χρονο γιο της από καρκίνο, ενώ μετά έχασε και τους δυο της γονείς.
Η φωτογραφία της Άνα Ομπρεγόν με το μωρό της
Το σήμερα, την βρήκε να έχει γυρίσει σελίδα και να αποκτά ένα κορίτσι μέσω παρένθετης μητέρας. Η Άνα Ομπρεγόν φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού ¡Hola! έξω από ένα νοσοκομείο του Μαϊάμι, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο μωρό, δηλώνοντας τρισευτυχισμένη.
«Ένα φως γεμάτο αγάπη ήρθε στο σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Ζω ξανά», σχολίασε στο Instagram, ποστάροντας το εξώφυλλο.
Η Ομπρεγόν δίχασε τους Ισπανούς πολιτικούς
Την χαρά της, όμως, φαίνεται ότι δεν συμμερίστηκαν στην Ισπανία, με χρήστες του Twitter και ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης να εξοργίζονται.
H υπουργός Ισότητας και βουλευτής των Podemos, Ιρένε Μοντέρο, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «αποτελεί μορφή βίας κατά των γυναικών» και ζήτημα που σχετίζεται με την φτώχεια καθώς γυναίκες γίνονται παρένθετες για τα χρήματα. «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα αυτών των γυναικών που βρίσκονται σε επισφαλείς καταστάσεις ή που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή την βιώνουν».
Η θέση της υποστηρίχθηκε από μια χούφτα υπουργών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντανακλώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού να θεωρείται ως ακλόνητος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών.
Η υπουργός Παιδείας, Πιλάρ Αλεγρία, αποκάλεσε την εικόνα της Ομπρεγόν από το νοσοκομείο «Dantesque», αναφερόμενη στην Κόλαση του Δάντη. «Δεν πρόκειται για παρένθετη μητρότητα, αλλά για ενοικίαση μήτρας, η οποία, όπως γνωρίζουμε, είναι παράνομη πρακτική στην Ισπανία», πρόσθεσε.
Λόγο είχε και ο υπουργός Προεδρίας, Φέλιξ Μπολάνιος, ο οποίος τόνισε: «Τα σώματα των γυναικών δεν πρέπει ούτε να αγοράζονται ούτε να ενοικιάζονται για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες οποιουδήποτε».
Η Κούκα Γκαμάρα, το Νο2 του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί μέσω «βαθιών και ήρεμων συζητήσεων, επειδή αγγίζει πολλά ηθικά, δεοντολογικά και θρησκευτικά θέματα».
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ήρθε στην εξουσία πριν από σχεδόν πέντε χρόνια και έχει καταστήσει τα δικαιώματα των γυναικών έναν από τους βασικούς τομείς της πολιτικής της.
Επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στην παρένθετη μητρότητα, απαγορεύοντας τη διαφήμιση του θέματος. Την προσδιορίζει, δε, ως μορφή βίας κατά των γυναικών.
Βέβαια, η ίδια η υπουργός Μοντέρο, μιλώντας για τον εν λόγω νόμο, είχε υπογραμμίσει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να αποφασίσει για το σώμα της. «Το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα μας αποτελεί μέρος του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία, αλλά είναι επίσης η πύλη για την άσκηση πολλών άλλων δικαιωμάτων και της δυνατότητας να αποφασίζουμε για τη ζωή μας», είχε πει.
Ισπανία: Ζητούν να αλλάξει η ρύθμιση -Πηγαίνουν στο εξωτερικό για να γίνουν γονείς
Ενώ η πρακτική αυτή είναι παράνομη στην Ισπανία – όπως και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία – οι Ισπανοί που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας δεν τιμωρείται. Την τελευταία δεκαετία, οι υποψήφιοι γονείς περισσότερων από 2.500 παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει νόμιμη γονική ιδιότητα στην Ισπανία, με την υποστήριξη δικαστικών αποφάσεων που καλούν τις αρχές να ενεργούν προς το συμφέρον του παιδιού.
Απέναντι στην κυβέρνηση επί του ζητήματος βρίσκεται η Son Nuestros Hijos, μια ένωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 700 οικογένειες που έχουν αναζητήσει την τύχη του σε χώρες όπου η πρακτική είναι νόμιμη, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
«Φέρονται σαν να προσβάλλουμε ε τη γυναίκα ή την ακεραιότητά της, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι», δήλωσε ο Σαντιάγκο Γκαρθία, ο οποίος περιμένει το δεύτερο παιδί του μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ. «Η γυναίκα επιλέγει τα πάντα. Έχει τον έλεγχο και παίρνει τις αποφάσεις για το σώμα της», πρόσθεσε.
Εδώ και καιρό, η Ένωση έχει ζητήσει από την Ισπανία να ρυθμίσει το ζήτημα, περιγράφοντάς την πρακτική της παρένθετης μητέρας ως μία από τις ελάχιστες ρεαλιστικές επιλογές για τους ΛΟΑΤ γονείς και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας να δημιουργήσουν οικογένειες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Μαδρίτης, ο χρόνος αναμονής για μια υιοθεσία είναι περίπου 15 χρόνια», δήλωσε ο Γκαρθία.
Το συντηρητικό κόμμα Ciudadanos δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιχειρεί εκ νέου να νομιμοποιήσει την πρακτική αυτή στην Ισπανία. «Πάντα υπερασπιζόμασταν την παρένθετη μητρότητα», δήλωσε η Πατρίσια Γκουάσπς στον τηλεοπτικό σταθμό TVE, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα επιδιώξει να προωθήσει νομοθεσία για την «αλτρουιστική» παρένθετη μητρότητα, η οποία δεν περιλαμβάνει κανενός είδους οικονομική αποζημίωση.
Με πληροφορίες BBC & Guardian
Πηγή