Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Άσελμπορν: Ναζιστικές μέθοδοι στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα

«Οι χειρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση δημόσιων λειτουργών του υπενθυμίζει μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, σημειώνοντας πως, αργά ή γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να απαντήσει στην Τουρκία με την επιβολή κυρώσεων.

Περισσότεροι από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί στην Τουρκία – από στρατιώτες, δικαστές έως εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι – συνελήφθησαν, φυλακίσθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είτε απολύθηκαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σε μια σειρά μέτρων καταστολής ενάντια σε όλες τις μορφές αντίθετων φωνών, όπως υποστηρίζουν επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υπερθεματίζουν ότι τα μέτρα δικαιολογούνται από την απειλή που τέθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα ονόματα όσων αποκλείονται από δημόσιες υπηρεσίες δημοσιεύονται στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να βρουν νέα θέση εργασίας. Παράλληλα τα διαβατήρια τους ακυρώνονται.

Ο Ασελμπορν δήλωσε πως αφαιρούνται από ανθρώπους τα πανεπιστημιακά τους πτυχία και πως πολλοί πολίτες αφήνονται χωρίς κανένα εισόδημα.

«Για να το θέσω απλά, αυτές είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια της περιόδου των Ναζί και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ κακή εξέλιξη…την οποία η ΕΕ δεν μπορεί απλά να αποδεχτεί», τόνισε ο Ασελμπορν.

Ο ίδιος πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σημειώνοντας πως έως και το 50% των εξαγωγών της τουρκικής οικονομίας έχουν προορισμό κράτη-μέλη της ΕΕ και πως το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την Ένωση.

«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε αυτές (τις κυρώσεις) για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Ο Ερντογάν και υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει τον τρόπο που θα απαντήσει στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και το δίκτυο υποστηρικτών του. Ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει την απόπειρα κατάλυσης της εξουσίας, διαψεύδοντας την οποιαδήποτε ανάμειξη του.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως ο Ασελμπορν έχει έλλειψη ιστορικών γνώσεων, τονίζοντας πως οι ενέργειες της Άγκυρας θα πρέπει να εξισώνονται με προσπάθειες για «την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την διάρκεια της μάχης ενάντια στους Ναζί».

«Οι Ναζί είναι σαν μαθητευόμενοι όταν συγκρίνονται με τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων των Γκιουλενιστών. Μιλάμε για μια οργάνωση που έχει σφαγιάσει τον ίδιο της το λαό με πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και ελικόπτερα. Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί ότι πρέπει να οπισθοχωρήσουμε στην μάχη που διεξάγουμε εναντίον τους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η Ευρώπη τον χαρακτηρίζει δικτάτορα και κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία υποστηρίζοντας κούρδους μαχητές.


Πηγή