Δεν υπάρχει πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας επί του παρόντος, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, μία ημέρα μετά το χτύπημα στη χώρα από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Πρόσθεσε ωστόσο πως εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.
Ο Βρετανός υπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τόνισε πως η χώρα του δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης στην υπόθεση της Συρίας και πως επιθυμεί να έχει ένα επίπεδο σχέσεων με την Ρωσία, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.
Πρόσθεσε πως η Βρετανία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εξήγησε πως ο κύριος λόγος για την συμμετοχή της στα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, ήταν η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων τόσο εκεί, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Κατά τον ίδιο, η Βρετανία έπραξε το σωστό, ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν ο Άσαντ έχει ακόμη στην κατοχή του, χημικά όπλα.
Από την άλλη μεριά, ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι επιθέσεις που έγιναν χθες κατά συριακών στόχων δεν θ’ αντιστρέψουν την ροή των εξελίξεων στο συνολικό πρόβλημα της Συρίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση του Άσαντ μετά τους αεροπορικούς και πυραυλικούς βομβαρδισμούς της Δύσης.
Όπως προανήγγειλε ο ίδιος, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει αύριο στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές, θα μπορούν μετά από αυτές τις δηλώσεις ν’ αξιολογήσουν την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.
Επιφυλακτικός ο Κόρμπιν
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτης του αντιπολιτευτικού Κόμματος των Εργατικών στην Βρετανία, δήλωσε σήμερα ότι η νομική βάση, που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, είναι συζητήσιμη.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάληψη δράσης, μόνο υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ρωτάω τον υπουργό τον Εξωτερικών, αλλά και την πρωθυπουργό, πού είναι η νομική βάση για την ενέργεια αυτή;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κόρμπιν.
«Η νομική βάση, θα μπορούσε να είναι η αυτοάμυνα ή η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εμπλοκή για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι ένας νομικά συζητήσιμος όρος κατά την παρούσα περίοδο» πρόσθεσε σε συνέντευξη του στο BBC.
localStorage.clear();
Πηγή