Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Αίτημα να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης για τη διαμεσολάβηση

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, τουλάχιστον έως τις 27 Ιανουαρίου 2018, ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Η ΕΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι η ανάρτηση του νομοσχεδίου «μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» έγινε στις 28-12-2017 και ώρα 17:12 και από τον υπουργό Δικαιοσύνης ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης η 2α -1-2018 και ώρα 14:00.

Κατά συνέπεια, ο συνολικός χρόνος της διαβούλευσης προσδιορίστηκε στις 5 ημέρες, ενώ σύμφωνα με το νόμο 4048/2012 η διαβούλευση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-1-2018.

Ακόμη, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι «παρά ταύτα ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις 5 ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους (αναφέρει σχετικά: Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις)».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ένωση «στην περίπτωση του επίμαχου νομοσχεδίου έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 6 του νόμου 4048/2012».

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΔΕ θεωρεί «επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, σε άρθρο τους υπό το τίτλο «ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη», επισημαίνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς ιδιώτες διαμεσολαβητές «βαπτίζονται» μόνιμοι δικαστές.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι διαμεσολαβητής θα ορίζεται ιδιώτης, με μοναδικό προσόν να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι δηλαδή, ο ιδιώτης αυτός θα έχει καθήκοντα και αρμοδιότητες «οιονεί» δικαστή και το αποτέλεσμα της μεσολάβησής του θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.

localStorage.clear();


Πηγή