Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Αβραμόπουλος: Η Ιταλία χρειάζεται αλληλεγγύη στο προσφυγικό

«Η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να την βοηθήσουμε. Χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, σε συνέντευξή στη «Welt» για το θέμα των προσφυγικών ροών στα λιμάνια της γειτονικής χώρας. Προσέθεσε δε πως «η κατάσταση είναι εν τω μεταξύ εντελώς απαράδεκτη. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ιταλία μόνη».

Στο Παρίσι, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, «συμφωνήσαμε σε τέσσερα βασικά σημεία: την επεξεργασία κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ, να βοηθήσουμε τη Λιβύη στον έλεγχο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της, να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα την πολιτική του επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών και να επιταχύνουμε τη μετεγκατάστασή τους. Αυτά τα μέτρα θα συζητήσουν στο Ταλίν οι 28 υπουργοί Εσωτερικών», πρόσθεσε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν οι ροές αφορούν οικονομικούς μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε καταφατικά: «Ναι και γι’ αυτό η κατάσταση στην Ιταλία περιπλέκεται έτι περαιτέρω, διότι οι περισσότεροι μόλις φθάνουν κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν στις πατρίδες τους. Θα βοηθήσουμε σε αυτό όπως το κάναμε πάντα».

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας χαρακτήρισε το Δουβλίνο «άδικο σύστημα το οποίο μεταφέρει το κύμα των ροών στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Τώρα πρέπει όμως να βοηθήσουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ». Κατονόμασε δε την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ουγγαρία ως τις χώρες οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας, τονίζοντας, σχετικά με την παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι «δεν με κάνει βέβαια ευτυχή, πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι απέναντι στις χώρες οι οποίες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των επαναπατριζομένων, διότι επιστρέφουν πάρα πολύ λίγοι. Έχουν γίνει 168 πτήσεις και έχουν επιστρέψει 7.886 μετανάστες στις πατρίδες τους. Το να αυξηθεί ο αριθμός είναι μια μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα πρέπει να οργανώσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να υποδέχονται τους συμπατριώτες τους. Στο θέμα αυτό ερχόμαστε όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη πολιτικής βούλησης των χωρών προέλευσης η οποία δυσκολεύει την αποστολή μας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

localStorage.clear();


Πηγή