Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι «α λα καρτ», όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν». Με αυτό τον τίτλο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Αβραμόπουλος μιλά για το μεταναστευτικό, τη στάση κάποιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, το γενικότερο μέλλον της Ένωσης αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, ο αρμόδιος επίτροπος τονίζει:

«Η θέση μας σχετικά με τις δεσμεύσεις των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στο θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι ξεκάθαρη. Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην αλληλεγγύη και οι μετεγκαταστάσεις είναι, για το λόγο αυτό, ένα βασικό στοιχείο. Πρέπει να μειώσουμε την πίεση επί των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να διαχειριστούμε το σύνολο του θέματος των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην επικράτεια της ΕΕ. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Η αλληλεγγύη, δεν μπορεί να σημαίνει «διαλέγω μόνον ό,τι μου αρέσει», «α λα καρτ». Όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ερωτηθείς για τη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε την Ιταλία ότι υιοθετεί «εκβιαστική στάση» για το μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος απαντά:

«Oι χώρες-μέλη πρέπει να φέρουν σε πέρας όλα όσα αποφασίσθηκαν από κοινού για τις μετεγκαταστάσεις. Πρόκειται για υποχρέωση ηθικής και νομικής φύσεως. Στην αρχή της εβδομάδας επισκέφθηκα την Ουγγαρία και είχα την ευκαιρία να συζητήσω το όλο θέμα με ανοικτό και σαφή τρόπο. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό πνεύμα θετικής συνεργασίας, αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί, μέσω των ειδημόνων μας και να εγγυηθούμε το σεβασμό των κοινοτικών κανόνων. Η πρόταση αλλαγής του κανονισμού του Δουβλίνου είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο παραμένει ακόμη στο τραπέζι».

Σε σχέση, δε, με τη δήλωση της επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Μπεάτα Σίντλο, ότι η πολιτική της Ένωσης για το μεταναστευτικό δεν φέρνει αποτελέσματα, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξηγεί στην «Il Messaggero»:

«Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι η πολιτική μας είναι αναποτελεσματική, χωρίς να την έχει εφαρμόσει στο σύνολό της, ή χωρίς να έχει θέσει σε εφαρμογή όλα της τα στοιχεία. Για να έχουμε μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, όλοι οι παίκτες –μεταξύ των οποίων και οι χώρες-μέλη– πρέπει να εφαρμόσουν τις κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί. Οι μετεγκαταστάσεις είναι ένα στοιχείο της συνολικής μας προσέγγισης, ένα σημαντικό στοιχείο. Επαναλαμβάνω, μόνον όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Το μεταναστευτικό φαινόμενο αποτελεί μια ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια από κοινού προσέγγιση. Ενισχύσαμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα θα μας βοηθήσουν και στο να μειώσουμε τις δευτερεύουσες μεταναστευτικές ροές (σ.σ.: όσων ζητούν άσυλο σε χώρες διαφορετικές από εκείνες της πρώτης εισόδου) και να επιστρέψουμε σε μια κανονική λειτουργία του Σένγκεν».

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Ρώμης και στην πορεία της Ένωσης, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης δηλώνει:

«Η Διακήρυξη της Ρώμης αποτελεί την αρχή μιας νέας διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με 27 χώρες-μέλη. Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να συζητάμε σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές των συνθηκών. Τώρα βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας ανάλυσης και προβληματισμού σχετικά με το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, από εδώ και στο εξής, όλοι μαζί. Θεωρώ καθησυχαστική τη Διακήρυξη της Ρώμης και το κείμενό της: αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με 27 χώρες-μέλη δεσμεύτηκε να προχωρήσει μαζί, τόσο λόγω επιλογής όσο και ανάγκης. Το σημαντικό είναι ότι κινούμεθα προς την ίδια κατεύθυνση, ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος της Ρώμης».

«Λυπούμεθα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία η οποία τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί. Θα προσεγγίσουμε αυτές τις συνομιλίες με εποικοδομητικό τρόπο, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να βρεθεί συμφωνία. Μελλοντικά, ελπίζουμε να συνάψουμε μια στενή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με το Brexit και τις συνέπειές του.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε ερώτηση της εφημερίδας της Ρώμης σε ό,τι αφορά τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και τη διαφύλαξη του κοινωνικού κεκτημένου σε όλες της χώρες της Ένωσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά:

«Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει για την Ελλάδα, όπως και για κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Τώρα, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, και πρόσφατα επιτελέσθηκε πρόοδος ουσίας.

«Με την αύξηση του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και με την ενίσχυση των εθνικισμών, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δυο επιλογές: να προχωρήσει με αλληλέγγυο και ενωμένο τρόπο, ή να επιστρέψει στο σκοτεινό παρελθόν της. Γιορτάζουμε εξήντα αδιάλειπτα χρόνια ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε αυτονόητα αυτά τα αποτελέσματα», τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη με θέμα το μεταναστευτικό και την αρνητική απόφαση του εφετείου της Τρίπολης επί της όλης αυτής συνεργασίας, δηλώνει στην «Il Messaggero»:

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τη Λιβύη και τις άλλες χώρες της περιοχής, με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα, να περιορισθούν τα παράτυπα ρεύματα μετανάστευσης, να καταπολεμηθεί η διακίνηση μεταναστών και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των μεταναστών και προσφύγων στην ξηρά, αλλά και με στόχο τις νόμιμες οδούς διέλευσης. Η διάσκεψη που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των χωρών της βόρειας και νότιας ακτής της κεντρικής Μεσογείου -μεταξύ των οποίων και της Λιβύης- αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά την προσέγγιση αυτή, και περιμένουμε σύντομα να υπάρξει μια νέα συνάντηση, για να συνεχισθεί η διαδικασία, στη νότια ακτή της κεντρικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Αβραμόπουλος θέλησε να τονίσει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ιστορίες και πραγματικότητες σαφώς διαφορετικές, όσον αφορά το φαινόμενο της μετανάστευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακρά παράδοση υποδοχής και ένταξης μεταναστών και προσφύγων και έχουν μετατραπεί σε κύριο σημείο αναφοράς για τη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών. Η ευρωπαϊκή πολιτική βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης της Γενεύης, και στην υποχρέωση να παρέχεται προστασία σε όποιον την έχει ανάγκη. Σήμερα, η μεταναστευτική πρόκληση είναι παγκόσμια και απαιτεί -τόσο η Ευρώπη, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες – να συνεχίσουν να παίζουν ένα ισχυρό, πρωταγωνιστικό ρόλο».


Πηγή