Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

«Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, τώρα»

Συμπληρώνονται ήδη επτά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2010 μια σειρά από χώρες της ευρωζώνης προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης και μπήκαν σε επιτήρηση. Όλες έχουν βγει από τα μνημόνια, έχουν επιστρέψει στις αγορές και οι οικονομίες τους έχουν επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης και η οικονομία της παραμένει δέσμια της ύφεσης. Η αιτία του κακού ήταν και είναι ένα λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Όλες οι μελέτες διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και άλλοι, έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, το ενδεδειγμένο μείγμα πολιτικής πρέπει να στηρίζεται κατά τα δύο τρίτα κυρίως στη μείωση των δαπανών και κατά το ένα στην ενίσχυση των εσόδων, μέσω της φορολογίας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η συνταγή εφαρμόστηκε από την ανάποδη. Τα δύο τρίτα της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μόνο το ένα τρίτο στη μείωση των δαπανών. Αυτό που τελικά έγινε ήταν να βυθιστεί η χώρα στην ύφεση και να γίνει μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η οποία επηρέασε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χωρίς να προσθέτει τίποτα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το λάθος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με τη νέα συμφωνία, η Ελλάδα δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία θα είναι αδύνατον να επιτευχθούν με την εφαρμογή του ίδιου μείγματος πολιτικής, μέσα σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται. Και είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη, με αυτά τα επίπεδα φορολογίας και των εισφορών.

Πρόκειται για τον ίδιο φαύλο κύκλο στον οποίο κινείται η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι ώρα να σπάσει. Χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα στηριχθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα αργήσει πολύ ακόμα να βρει την έξοδο από την κρίση.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ

localStorage.clear();


Πηγή