Αλληλεγγύη από τους πρόσφυγες για τους πρόσφυγες προσφέρουν διάφορες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης που προωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρεθούν τελικά σε έναν ξένο τόπο.
Από τη δημιουργία εφαρμογής – οδηγού σε κινητά τηλέφωνα για την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων στην Γερμανία, μέχρι την λειτουργία σχολείων μέσα σε κέντρα φιλοξενίας, οι πρόσφυγες ανασύρουν από την «φαρέτρα» των δεξιοτήτων τους, διάφορα εργαλεία προκειμένου να βοηθηθούν οι ίδιοι, αλλά να βοηθήσουν και άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μ’ αυτούς.
«Ομπρέλα» που διασυνδέει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, είναι το Dome Project, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνή του, Μάρθα Μπουζιούρη, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο: “Αλληλεγγύη από τους πρόσφυγες”.
«Το “Dome” δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του “Cultural Innovators Network”, με στόχο να ενώσει αλληλέγγυες πρωτοβουλίες, που αφορούν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και έχει συνεργάτες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», διευκρινίζει η Μάρθα Μπουζιούρη, συμπληρώνοντας ότι ως θέμα προτεραιότητας τέθηκε φέτος το προσφυγικό ζήτημα, ενώ του χρόνου στο στόχαστρο θα μπει η ελευθερία του Τύπου.
Για το «Hope school», στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, μίλησε στην εκδήλωση ο Σύρος Ντεγιά Οργαλί, τονίζοντας ότι το σχολείο λειτουργεί εδώ και 6 μήνες και τα παιδιά διδάσκονται από πρόσφυγες δασκάλους, αγγλικά, την μητρική τους γλώσσα (αραβικά, φαρσί, ή κουρδικά) και μαθηματικά. Σχολείο δημιούργησαν πρόσφυγες και στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, όπου μάλιστα έφτιαξαν μόνοι τους τα θρανία και τις καρέκλες.
«Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τα παιδιά, αλλά να παρέχουμε και ψυχολογική υποστήριξη στους ενήλικες», διευκρίνισε ο Χουσάμ Τζάκλ, ο οποίος μαζί με άλλους 6 πρόσφυγες δημιούργησαν, κατά την περίοδο διαμονής τους στην Ειδομένη, την Jafra Team προκειμένου να οργανώσουν δράσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται πλέον και το σχολείο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης.
Κεριά, αρώματα και διάφορα χειροποίητα είδη, κατασκευάζουν γυναίκες πρόσφυγες στην Ιορδανία, που εντάσσονται στο “Jasmine Foundation”, που λειτουργεί στο Αμάν, όπως εξήγησε στην εκδήλωση η Lara Shakin, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα αντικείμενα πωλούνται προκειμένου τα έσοδα να συνεισφέρουν στην οικονομική ανεξαρτησία της κάθε οικογένειας.
Για την καινοτόμα ιδέα του μίλησε, τέλος, ο Omar Alshafai, ο οποίος μαζί με πρόσφυγες συνεργάτες του στην Γερμανία, εργάζονται για την δημιουργία μιας εφαρμογής με την ονομασία .
«Θα είναι μια πλατφόρμα που θα δίνει πληροφορίες στους νεοεισερχόμενους στο Βερολίνο προκειμένου να κατανοήσουν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα και θα είναι διαθέσιμη αρχές του 2017», είπε ο δημιουργός της.
Πηγή