Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Αμανατίδης: Η ανώτερη εκπαίδευση μέρος της λύσης για τη μείωση του εθνικο-λαϊκισμού

Τη μεγάλη σημασία της ανώτερης εκπαίδευσης στην άμβλυνση των συναισθημάτων του εθνικο-λαϊκισμού που τροφοδοτεί η αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στη Διάσκεψη με θέμα «Κάνοντας περισσότερα, καλύτερα και γρηγορότερα για την ανώτερη εκπαίδευση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» που διεξήχθη χθες στη Λισαβόνα.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε την ανάγκη αντιστροφής και ανατροπής της εντύπωσης ότι η υψηλή/διεθνής εκπαίδευση δημιουργεί μια παγκόσμια ελίτ που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει μόνο τα δικά της συμφέροντα και συνεπώς είναι υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών.

«Αυτό μπορεί να γίνει με τη βελτίωση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, και με τη διάδοση των συστημάτων, των μεθόδων και των γνώσεων σε όλους τους πολίτες», εξήγησε ο υφυπουργός εκφράζοντας την άποψη ότι «η εκπαίδευση μιας ποιότητας υψηλότερης, χωρίς αποκλεισμούς, είναι η απάντηση και ταυτόχρονα η γραμμή που δεν επιτρέπει την δημιουργία μιας τέτοιας ελίτ. Τα άτομα που λαμβάνουν μια τέτοια διεθνή εκπαίδευση πρέπει να είναι επιφορτισμένα και υποχρεωμένα να χρησιμοποιήσουν τη γνώση τους, ώστε τα αποτελέσματα της να έχουν ευεργετικές επιδράσεις για το κοινωνικό σύνολο. Έτσι το συναίσθημα της αποξένωσης των μεγάλων μαζών θα εκλείψει και η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας θα αποδυναμώσει τον εθνικό λαϊκισμό».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι «οι υψηλού επιπέδου θεσμοί της εκπαίδευσης δεν είναι οι εχθροί μας, αλλά σύμμαχοι σε αυτό που χρειάζονται σήμερα οι κοινωνίες μας για να γίνουν πιο ισότιμες, δίκαιες και δημοκρατικές». Κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη «να αναστοχαστεί για την πορεία και τους στόχους της και, επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, να τους κάνουν να αισθανθούν ότι συνδιαμορφώνουν το μέλλον στο κοινό ευρωπαϊκό τους σπίτι. Συνεπώς, η διεθνής εκπαίδευση είναι μέρος της λύσης».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης, ως παράδειγμα, στις ελληνικές προτεραιότητες στον τομέα της εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες με την ονομασία «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», ενώ επισήμανε ότι σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συμπερίληψη στην προσωρινή ατζέντα του εκτελεστικού συμβουλίου της UNESCO μιας απόφασης που να προσκαλεί όλα τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των προσφύγων. Επίσης προσέθεσε ότι σε περιφερειακό επίπεδο η χώρα μας συμμετέχει ως «εταίρος-κλειδί» στα πιλοτικά προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πιστοποίηση ευρωπαϊκών προσόντων για τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά δε στο εθνικό επίπεδο, εξήγησε ότι κάθε παιδί που διαμένει στην Ελλάδα έχει δικαίωμα σε δωρεάν παιδεία σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ειδικότερα, όμως, υπάρχουν οι ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, όπου σε περιοχές με χαμηλό συνολικό εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο διεξάγονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Ενώ από το 2016 το υπουργείο Παιδείας έχει εγκαινιάσει επιπλέον τάξεις υποδοχής προσφυγοπαίδων με σκοπό να επιτύχει την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα της παιδείας.

Τέλος, ο κ. Αμαντίδης μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και επισήμανε την κοινή επιθυμία όπως αυτή διατυπώθηκε στην Κοινή Διακήρυξη των πρωθυπουργών των δύο χωρών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Τη διεθνή διάσκεψη συνδιοργάνωσαν το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών και η «Παγκόσμια Πλατφόρμα για τους Σύρους Σπουδαστές» της οποίας προεδρεύει ο τέως Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Jorge Sampaio. Τη διάσκεψη χαιρέτισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva, ο υπουργός Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Luis Filipe Lopes Tavares, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed-Aboul Gheit. Επιπλέον. Στη διάσκεψη απηύθυναν βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρετισμού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, καθώς επίσης και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

localStorage.clear();


Πηγή