Στην Κορσική θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) και το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Συνάντηση κατά την οποία θα επισφραγιστεί η αμυντική συμμαχία Ελλάδας- Γαλλίας, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Παρίσι έχει εξοργιστεί από τις τουρκικές απειλές κατά του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο Μακρόν μάλιστα με ανάρτηση του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε στα ελληνικά για την πυρκαγιά στη Μόρια και προανήγγειλε ότι η Γαλλία θα δώσει για άλλη μία φορά το παρόν της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Η καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στα σενάρια υποκίνησης της εξέγερσης από την Τουρκία, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν έξωθεν παρέμβαση.
Σε κάθε περίπτωση, η ολική καταστροφή στη Μόρια περιπλέκει τα πράγματα και επαναφέρει και το προσφυγικό- μεταναστευτικό στο προσκήνιο. Ένα ζήτημα που αφορά βεβαίως και τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.
Ο κ.Μητσοτάκης με άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, έστειλε εκ νέου διπλό μήνυμα σε Τουρκία και ΕΕ: Τόνισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Δηλαδή προανήγγειλε την ανάγκη οικονομικών κυρώσεων, κάτι που δεν ενθουσιάζει το Βερολίνο, αλλά υποστηρίζουν χώρες όπως η Αυστρία και το προεδρείο του ΕΛΚ.
Σημειωτέον ότι κατά τη συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ χθες όπου η Ελλάδα ζήτησε την απόσυρση του Oruc Reis και στηλίτευσε τη συμπεριφορά της «συμμάχου» Τουρκίας, η Γερμανία κράτησε σύμφωνα με πληροφορίες ίσες αποστάσεις, ενώ θετικές στις ελληνικές θέσεις ήταν Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία. Η Ελλάδα σήμερα θα καταθέσει στη γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλια της όσον αφορά στην πρόταση Στόλτενμπεργκ, η οποία υπενθυμίζεται ότι επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως παγίδα για να συρθεί η χώρα μας σε διάλογο με την Τουρκία χωρίς να έχει προηγηθεί αποκλιμάκωση.
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης στο άρθρο του στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν, αποκαλύπτοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει σε “μυστικές” διαπραγματεύσεις που έφτασαν μέχρι και σε έγγραφη συμφωνία. «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», αναφέρει ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αντικείμενο ήταν η προπαρασκευή ενόψει της επίσκεψης Μισέλ στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου και ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με θέμα την Τουρκία και την Κίνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις ανά ομάδες κρατών- μελών στις οποίες συμμετέχει και η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ.
Πηγή