Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Ανδρουλάκης: Η Τουρκία έχει μπει σε δύσκολο δρόμο

Σοβαρές αμφιβολίες, κατά πόσον το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών στην Τουρκία συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και κατά πόσον τηρήθηκαν αδιάβλητες διαδικασίες στο δημοψήφισμα, διατυπώνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα.

Επιρρίπτει λάθη στο Σοσιαλιστικό και στο Λαϊκό Κόμμα της Γαλλίας που «φέρνουν» την Λε Πέν στον δεύτερο γύρο και θεωρεί «αναμενόμενη» την προκήρυξη εκλογών στη Βρετανία, με στόχο τη συσπείρωση του Συντηρητικού Κόμματος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η Τουρκία έχει μπει σε δύσκολο δρόμο, καθώς ο Ερντογάν πρέπει να εφαρμόσει το νέο συνταγματικό καθεστώς, έχοντας απέναντί του ένα μεγάλο κομμάτι της Τουρκίας που είπε «όχι». Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται μάλιστα, περιοχές που παράγουν μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, όπως οι τρεις μεγάλες πόλεις -Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη- και τα μικρασιατικά παράλια.

«Κατέθεσα μια ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, «αν η ΕΕ νομιμοποιεί τις συνταγματικές αλλαγές και αν η Τουρκία μπορεί να παραμείνει στο καθεστώς υπό ένταξη χώρας», αν δηλαδή οι εν λόγω αλλαγές συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ένα προεδρικό σύστημα δυτικού τύπου, αλλά αφρικανικού, αφού δεν λειτουργούν θεσμικά αντίβαρα που θα περιόριζαν την απολυταρχική διακυβέρνηση του Προέδρου.

«Η άλλη ένστασή μου αφορά τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος», προσθέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οι διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι καταμετρήθηκαν ως έγκυρα, ψηφοδέλτια με ασφράγιστους φακέλους και άλλες παρατυπίες.

«Υπενθυμίζω ότι στο ΕΚ ψηφίσαμε προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών λόγω των αντιδημοκρατικών μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης».

Η Ευρώπη πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι «θέλουμε ενεργή σχέση με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων».

Αναφερόμενος στις επικείμενες γαλλικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι «δύο λάθος επιλογές, για τις υποψηφιότητες των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος, φέρνουν την Λε Πεν στον δεύτερο γύρο. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρει τα μικρότερα δυνατά ποσοστά» σημειώνει.

Ως προς την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, να προκηρύξει εκλογές για τις 8 Ιουνίου, την χαρακτηρίζει «αναμενόμενη», διότι οι αναλυτές πίστευαν ότι μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 χρειαζόταν νωπή εντολή για την πλήρη εφαρμογή και ολοκλήρωση του Brexit. Η κ. Μέι προσδοκά ότι μετά την παραίτηση του Ν. Φάρατζ από το εθνικιστικό κόμμα UKIP, που έπαιξε ρόλο υπέρ του Brexit και υφάρπαξε ψήφους από τους Συντηρητικούς, τώρα μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα και θα πάρει πίσω τους ψήφους από το UKIP.


Πηγή