Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Ανησυχία των φορέων για την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων

Tην ύπαρξη θετικών διατάξεων στο νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, όσο και την απόκλιση ανάμεσα στην ψήφισή τους και στην εφαρμογή τους, επισήμαναν φορείς που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ενώ επισήμαναν ιδιαιτέρως ότι παραμένουν σε ισχύ αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις.

Ειδικώς για την ρύθμιση που αφορά στην υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης των υπερωριών εκ μέρους των επιχειρήσεων, οι απόψεις που ακούστηκαν διίσταντο, με μεν τους εκπρόσωπους των εργοδοτικών φορέων να την κρίνουν «δύσκολα εφαρμόσιμη» και δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να επισημαίνουν πως «μη δηλωμένη υπερωρία, είναι η απλήρωτη υπερωρία». Έκαναν λόγο για εξαιρετικά κακή κατάσταση ιδίως εκείνοι που εργάζονται με καθεστώς εργολαβίας σε τράπεζες και βιομηχανίες και επισήμαναν πως εφαρμόζεται η τεχνολογία σε άλλους τομείς της εργασιακής διαδικασίας. Επίσης ανέφεραν ότι οι έκτακτες υπερωρίες είναι πολύ πιο περιορισμένο φαινόμενο από ότι υποστήριξαν οι εργοδότες, το σύνηθες είναι να προγραμματίζονται εγκαίρως.

Εκ μέρους του ΣΕΒ, η Ρένα Μπαρδάνη, διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού, υπογράμμισε πως η εκτίμηση περί επιστροφής στα προ δεκαετίας κεκτημένα είναι αβάσιμη, ενώ έκρινε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποσπασματικό συμπληρώνοντας πως δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαιρέτησε την νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης για την ρύθμιση της απορυθμισμένης αγοράς εργασίας εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες λόγω της «έλλειψης μιας πιο μετριοπαθούς και ισόρροπης αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας θα εντείνει τις τριβές εμποδίζοντας τον διάλογο και την εργασιακή ειρήνη». Ο κ. Μίχαλος, πρότεινε την επαναφορά της θεώρησης του βιβλίου υπερωριών «ώστε να υπάρχει διαφάνεια και εξάλειψη σοβαρών προβλημάτων από την άλλη».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε πως το νομοσχέδιο «επιχειρεί κάποιες ουσιαστικές θετικές αλλαγές, όμως δεν μεταβάλει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού» και ζήτησε οι υπερωρίες να δηλώνονται την επόμενη μέρα της εκτέλεσής τους.

«Ορισμένα άρθρα ακούγονται θετικά, υπάρχουν όμως θέματα που δημιουργούν την αίσθηση πως προκειμένου να εξασφαλίσουμε έναν στόχο αυτό γίνεται σε βάρος της επιχειρηματικότητας», είπε ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του ΠΟΣΕ ΙΚΑ, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία.

Ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, τόνισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν μπορούν να κριθούν αποκομμένες από το αρνητικό περιβάλλον στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό τοπίο, ωστόσο εκτίμησε ότι ορισμένες ρυθμίσεις, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι αισιόδοξοι όσο δεν επιστρέφουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο να θεωρηθεί το πρώτο βήμα, αν είναι όμως ένα άλλοθι, σαν εργαζόμενοι θα είμαστε απέναντι».

Ο γ.γ της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου αναφέροντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας είναι θετική, εξέφρασε ωστόσο τις ανησυχίες του σχετικά με το αν τελικά οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν.

Παρόμοια και η τοποθέτηση του γγ της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλια, ο οποίος είπε: «Για να είμαστε δίκαιοι, λέμε ότι το νομοσχέδιο ναι μεν είναι θετικό, είναι ένα πολύ μικρό βήμα και δεν ακυρώνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν ανατρέπει το μνημονιακό καθεστώς που διατηρεί απείραχτο και η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις τις και τις υποσχέσεις της. Στα θετικά είμαστε μαζί στα αρνητικά απέναντι».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νόμων που έχουν προηγηθεί ενώ ακόμη τόνισε πως πρακτικά είναι ανεφάρμοστο. «Φέρνετε μια διάταξη για να μείνει στα χαρτιά, να καλλιεργήσετε αυταπάτες. παρά τις υποσχέσεις από εσάς και τους προηγούμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, Δήμου Κουμπούρη, ο οποίος τόνισε πως δεν βλέπει τίποτα θετικό για τους συνταξιούχους. «Το νομοσχέδιο και οι αλλαγές που προτείνει δεν διασαλεύει ούτε στο ελάχιστο το αντεργατικό αντισυνταξιοδοτικό πλαίσιο που έχει θέσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των μηχανικών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντώνης Κουρουκλής, ζήτησε να μην υπερβαίνουν τα αρνητικά στοιχεία, τα θετικά.

Εκ μέρους του «Συνηγόρου του Πολίτη», ο Χρήστος Ιωάννου και η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, επισήμαναν τις θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες ανταποκρίνονται σε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε θέματα ίσης μεταχείρισης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γ. Βαρδακαστάνης, αξιολόγησε θετικά το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι οι διατάξεις αυτές, δικαιώνουν τους πολύχρονους αγώνες του αναπηρικού κινήματος της χώρας», καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις διατάξεις.

Η Τριανταφυλλιά Αθανασίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, δήλωσε πως ένα πάγιο αίτημά τους γίνεται αποδεκτό μετά από 62 χρόνια και ευχαρίστησε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η σχετική ρύθμιση θα βοηθήσει θεσμικά την Πολιτεία.

Ο Σωτήρης Κουπίδης (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) χαιρέτισε την επαναφορά του δικαιώματος για εργασία, κάτι που αποτελούσε αίτημά τους.

localStorage.clear();


Πηγή