Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Ανησυχητική προειδοποίηση Μπλίνκεν: Η Κίνα θα προσαρτήσει την Ταϊβάν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε

Την εκτίμηση ότι η Κίνα, υπό τον Σι Τζινπίνγκ, κινείται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο προς την προσάρτηση της Ταϊβάν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει τα σχέδιά της να προσαρτήσει την Ταϊβάν σε ένα πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα υπό τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική αναταραχή εάν η Ταϊβάν καταληφθεί.

Η Ταϊβάν απαντά στις απειλές χρήσης βίας από την Κίνα: Δεν θα υποχωρήσουμε για την κυριαρχία μας

«Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης βίας επί της Ταϊβάν», δηλώνει εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Τα σχόλια του Άντονι Μπλίνκεν έρχονται καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) συνέρχεται για το συνέδριό του που πραγματοποιείται δύο φορές τη δεκαετία, στη σημαντικότερη συνάντηση του πολιτικού του κύκλου. Σε μια σημαντική ομιλία που άνοιξε τις συνεδριάσεις την Κυριακή, ο Σι κατέστησε σαφές ότι τα σχέδιά του για την Ταϊβάν παραμένουν στον πυρήνα του πλάνου του για την «αναζωογόνηση» της Κίνας.

Η αλλαγή του status quo από την Κίνα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα με την Ταϊβάν

Σε συνομιλία με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διατηρούνταν με επιτυχία για δεκαετίες, αλλά το Πεκίνο άλλαξε την προσέγγισή του.

«Αντί να επιμείνει στο status quo που δημιουργήθηκε με θετικό τρόπο, το Πεκίνο έχει λάβει μια θεμελιώδη απόφαση ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό και είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε ένα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε:

«Εάν τα ειρηνικά μέσα δεν λειτουργήσουν, τότε θα χρησιμοποιήσουν μέσα καταναγκασμού. Εάν ούτε αυτά λειτουργήσουν, τότε πιθανώς να απευθυνθούν στα ισχυρά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους. Αυτό είναι που διαταράσσει βαθιά το status quo και δημιουργεί τεράστιες εντάσεις».

Αυξημένες οι πράξεις εκφοβισμού και παρενόχλησης της Ταϊβάν από την Κίνα

Τα τελευταία χρόνια το ΚΚΚ και ο στρατός του, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), έχουν εντείνει τις πράξεις εκφοβισμού και παρενόχλησης προς την Ταϊβάν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι σχεδόν καθημερινές έξοδοι στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας και άλλες ενέργειες της γκρίζας ζώνης. Σε δήθεν απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ο PLA πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το κύριο νησί της Ταϊβάν τον Αύγουστο και έκτοτε έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές διελεύσεις πέρα ​​από τη μέση γραμμή.

Ενώ το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να καταλάβει την Ταϊβάν, το χρονοδιάγραμμα για ένα τέτοιο σενάριο ποικίλλει σημαντικά. Ανώτερα στελέχη του στρατού των ΗΠΑ και της Ταϊβάν έχουν προειδοποιήσει ότι ο PLA θα έχει την ικανότητα μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ αναλυτές υποδεικνύουν τον στόχο του Σι για εθνική αναζωογόνηση έως το 2049 -την εκατονταετηρίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας- ως πιθανή προθεσμία.

Απρόβλεπτες οι κινήσεις του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ

«Είναι πιθανό ο υπουργός Μπλίνκεν να ανησυχεί για τον ρυθμό και το εύρος του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ο οποίος σαφώς επικεντρώνεται στην Ταϊβάν, αλλά η στρατιωτική ικανότητα της Κίνας από μόνη της δεν υποδεικνύει πρόθεση για χρήση βίας στο εγγύς μέλλον», δήλωσε στον Guardian ο Drew Thompson, μελετητής από τη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ακόμα κι έτσι, όμως, η πρόθεση του Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, καθώς η ικανότητα απαιτεί χρόνια για να αναπτυχθεί, όπως και η οικοδόμηση άμυνας της Ταϊβάν και των ΗΠΑ έναντι της προβολής ισχύος του PLA. Ο σημαντικός χρόνος που χρειάζεται για την οικοδόμηση της άμυνας είναι ένα ισχυρό σκεπτικό για την έκφραση της αίσθησης του επείγοντος».


Πηγή