Μέτρα – «ασπίδα» στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τα οποία θα ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά και θα αποτελέσουν ανάσα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, εξετάζει ήδη κυβέρνηση, ενόψει ΔΕΘ.
Το
κόστος θέρμανσης φέτος αναμένεται να
είναι πολύ υψηλό, καθώς σε όλες τις
εναλλακτικές πηγές καταγράφονται
μεγάλες μεταβολές. Η ετήσια αύξηση 345%
στο φυσικό αέριο, η ανατίμηση κατά 211%
στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά 31% στο
πετρέλαιο αλλά και οι υψηλότερες τιμές
ακόμη και στα καυσόξυλα, ανοίγουν από
τώρα τη συζήτηση για μέτρα στήριξης.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 36% τον τελευταίο μήνα και είναι 345% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα 376 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Τιμή φυσικού αερίου
213 € / MWh
+36% σε έναν μήνα
+345% σε έναν χρόνο
Τιμή ηλεκτρικού ρεύματος
376 € / MWh
+11% σε έναν μήνα
+211% σε έναν χρόνο
Παρά την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, με τα σημερινά δεδομένα η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ. Οι έμποροι πετρελαιοειδών επιμένουν στην ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Τιμή αργού πετρελαίου
88 $ / βαρέλι
-11% σε έναν μήνα
+31% σε έναν χρόνο
Εκτός από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, το καλάθι των μέτρων στήριξης αναμένεται να περιλαμβάνει την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Τι μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του έχει προαναγγείλει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως έτοιμος τον Σεπτέμβριο με κοστολογημένα μέτρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, που θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του προς όφελος της κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο και μετά» για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Ο ίδιος είπε πως αρχές Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθεί τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται το καλοκαίρι, και κατόπιν υπάρξει ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό. Επιπλέον εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεισφορά του τουρισμού, καθώς ενώ οι αρχικές προβλέψεις για έσοδα από εισπράξεις ήταν 15 δισ. ευρώ εν τέλει φαίνεται πως θα ανέλθουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από τον Γενάρη του 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης, ένα μέτρο που θα φέρει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων θα μπει «μαχαίρι» και στο τέλος επιτηδεύματος. Ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα κριθεί αν θα καταργηθεί ή αν θα «κουρευτεί» έως και 50%.
Υπενθυμίζεται πως όπως έχει γίνει γνωστό τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass Ιουνίου.
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός το πρώτο τρίμηνο του 2023
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το «κλείδωμα» των μέτρων στήριξης, που αντέχει ο προϋπολογισμός, γίνεται σαφές ότι ως αντίβαρο στα κύματα ακρίβειας δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα «εργαλεία» των έκτακτων επιδοτήσεων είτε των λογαριασμών ρεύματος είτε των καυσίμων είτε της αγοράς ειδών διατροφής είτε της θέρμανσης. Ως δεύτερο ανάχωμα θα χρησιμοποιηθούν οι μισθολογικές αυξήσεις και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)
Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.
Ωφελημένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι και οι άνεργοι, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότηση τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.
Πηγή