Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως θα είναι μεν αυστηρότερη η επιτήρηση, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι.
Μετά τη συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο εξήγησε ότι κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ’ αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται.
Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη.
Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.
localStorage.clear();
Πηγή