Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Αράπογλου (Pulse): Για να σχηματίσει κυβέρνηση η αντιπολίτευση θέλει πάνω από 46% -Όλα τα σενάρια

Σημαντικές παρατηρήσεις για τη δυνατότητα από την αντιπολίτευση να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ακόμη κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, διατυπώνει ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου.

Σε συνέντευξή του στο σάιτ Liberal.gr, και στον δημοσιογράφο Γιώργο Φιντικάκη, ο Γιώργος Αράπογλου εξηγεί τη δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός, από τη ΔΕΘ, αποκάλεσε αυτό το ενδεχόμενο «πολιτική τερατογένεση».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Αράπογλου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δυνατό, αλλά απαιτεί από τα συνεργαζόμενα κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 46%, για να έχουν 151 βουλευτές.

Εξηγεί αναλυτικά:

«Η επισήμανση του Πρωθυπουργού είναι σωστή, μαθηματικά είναι δυνατό! Αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, φθάσει το 8% (όσο περίπου συγκέντρωσαν τα κόμματα που δεν κατέκτησαν κοινοβουλευτική έδρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές), το ποσοστό που χρειάζεται για να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα -ή τα κόμματα που θα αποφάσιζαν να συνεργαστούν- μετά από μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική, είναι λίγο πάνω από 46%. Πρόκειται για ποσοστό αρκετά υψηλό, που όμως, μαθηματικά τουλάχιστον, μπορεί να επιτευχθεί από μετεκλογική συνεργασία κομμάτων – ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, αν αποφασίσουν να συνεργαστούν το δεύτερο και αρκετά από τα υπόλοιπα κόμματα…»

Ο κ. Αράπογλου προσθέτει ότι ότι δύσκολα ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να επιτευχθεί:

«Η πολιτική όμως δεν είναι μαθηματικά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απλό είναι. Εκτός από τις αναμενόμενες δυσκολίες στην υλοποίηση αλλά και στην πορεία μιας συνεργασίας πολλών κομμάτων, οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης (εκτός της Αξιωματικής) δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, μετά από κάθε εκλογική μάχη ξημερώνει νέα μέρα, το πολιτικό τοπίο δεν είναι απαραίτητα το ίδιο και η οπτική και οι προτεραιότητες κομμάτων και ηγεσιών αλλάζουν. Τίποτα επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο – ούτε να αποκλειστεί!»

Στην ίδια συνέντευξη, ο γενικός διευθυντής της Pulse, διαβλέπει ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα μεγάλης πόλωσης:

«Άλλωστε, νομίζω ότι ήδη την βλέπουμε να έχει ξεκινήσει και να ενισχύεται. Υπάρχει η άποψη ότι η πόλωση βοηθά τους δύο βασικούς μονομάχους, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους τους. Θα έπρεπε όμως να μας απασχολεί κυρίως, το αν μια έντονα πολωμένη προεκλογική περίοδος επιτρέπει να τεθούν ουσιαστικώς τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους μας και να κατατεθούν προτάσεις για την σωστή αντιμετώπισή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Πηγή