Νέος κύκλος αίματος έχει ανοίξει στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία ζητούν αποκλιμάκωση.
Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα, με αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν, ενώ ξεπερνούν τις συνηθισμένες εντάσεις στην περιοχή οι νέες συγκρούσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε νωρίτερα τις πολύ πρωινές ώρες ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός νωρίς τη Δευτέρα για να σταματήσει η έξαρση των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά κατέρρευσε λίγα λεπτά αργότερα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και μια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Όμως τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι έσπασε αμέσως μετά, μεταφέρει το Reuters.
Μαίνονται οι συγκρούσεις
Οι συγκρούσεις μαίνονται και σήμερα στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, επιδιώκουν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος, ανακοίνωσε το Γερεβάν.
«Μάχες» διεξάγονται σε ορισμένα σημεία στα σύνορα και «ο εχθρός δεν έχει πάψει να προσπαθεί να προωθηθεί», ανέφερε ο αρμένιος υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι αζερινές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε κατηγορώντας το Μπακού ότι βάζει στόχο «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».
Αυτές οι νέες μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας και τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύκτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα» προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του.
Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άρχισε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις και Σοτκ.
‘Εκκληση για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επίθεση» και στη διάρκεια της νύχτας είχε χωριστές συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να τους ζητήσει να αντιδράσουν.
Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο Πασινιάν δήλωσε πως ελπίζει σε «μια κατάλληλη απάντηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοινώσεις της αρμενικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση του Ερεβάν είπε ότι θα επικαλεστεί μια συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία και θα προσφύγει σε ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, καθώς και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.
Μπλίνκεν: «Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση»
Η άμεση αντίδραση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για πάυση των εχθροπραξιών, επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν είναι μεγαλύτερης έντασης και ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι αυξημένος.
Μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο μιας ακόμη ευρείας πολεμικής σύγκρουσης, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση»
Παρέμβαση του Κρεμλίνου για ειρήνη
Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας μίλησαν το πρωί της Τρίτης και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία είναι βασικός διαμεσολαβητής ισχύος στην περιοχή και σύμμαχος της Αρμενίας μέσω του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Μόσχας.
Σε μόνιμη ένταση τα σύνορα Αζερμπαϊτζάν- Αρμενίας
Συχνές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών μετά το τέλος του πολέμου του 2020 ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού για τον έλεγχο της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι σκότωσε έναν από τους στρατιώτες της στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα.
Τον Αύγουστο το Μπακού δήλωσε πως έχασε ένα στρατιώτη και ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε γνωστό πως δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.
Οι δύο γειτονικές χώρες πολέμησαν μεταξύ τους δύο φορές -στα χρόνια του 1990 και το 2020- στην περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αζερινό θύλακα που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Έξι εβδομάδες μαχών το φθινόπωρο του 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.
Πηγή