Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

«Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας προχωρήσουμε μπροστά»

Το 2017 η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη. Χαμηλότερη από το στόχο αλλά με θετικό πρόσημο. Η κυβέρνηση κλείνει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Αφήνει πίσω τις καθυστερήσεις και τα λάθη της. Μέχρι το τέλος τους έτους τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο αναμένονται να έχουν ψηφισθεί. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό δείχνει να αναθερμαίνεται. Η παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι η φορολογία είναι υψηλή και ότι θα αρχίζει να μειώνεται μετά την έξοδο από την κρίση ασφαλώς και είναι θετική. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Είναι καιρός να τηρήσουν και οι δανειστές μας τις δικές τους. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Τώρα πρέπει να ανοίξει το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και με αποφασιστικότητα. Απομένουν πολλά να γίνουν. Κυρίως να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε η Ελλάδα να γίνει ελκυστική για σοβαρές ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Με εθνικό σχέδιο και συναίνεση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην βυθιστούμε ξανά στην αδράνεια, στον διχασμό και στην οξύτητα. Οι Έλληνες όποτε ενώθηκαν τα κατάφεραν.

Όποτε διχάσθηκαν ηττήθηκαν. Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας προχωρήσουμε μπροστά.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με καθιέρωση flat tax στις επιχειρήσεις στο 15%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης. Κτηματολόγιο.

Επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης παντού, θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, με ενίσχυση των μέσων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με κίνητρα παραγωγικότητας. Αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σύνδεση Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής, με κίνητρα για έρευνα και καινοτομία, με αξιολόγηση. Ανάδειξη των δυναμικών κλάδων της οικονομίας με μείωση ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για την χρηματοδότηση τους. Αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για την ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματικές δυνάμεις απαιτούν τα αυτονόητα. Ένα περιβάλλον, με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι και οι φτωχοί θέλουν και χρειάζονται γρήγορους και ταυτόχρονα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο και αξιοπρεπές μέλλον.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

localStorage.clear();


Πηγή