Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήρθε στο φως στην Σίκινο

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήρθε στο φως στην Επισκοπή Σικίνου κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που πραγματοποιεί από το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: «Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής».

Όπως σημειώνεται: «ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υλοποιεί το έργο της αποκατάστασης του ιδιαίτερου και πολύ σημαντικού μνημείου της Επισκοπής Σικίνου από το 2017, με πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.

Το κτήριο, καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου ώστε να διαφύγει της σύλησης και των τυμβωρύχων.

Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ».

localStorage.clear();


Πηγή