Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Αυστηροποιεί την αντιμεταναστευτική της πολιτική η Σλοβενία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών οι οποίες έχουν σκοπό να επιτρέψουν στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν – για μια περιορισμένη χρονική περίοδο αν χρειαστεί– την είσοδο σε παράτυπους μετανάστες.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει τις νομοθετικές τροποποιήσεις, που έχουν στόχο να αποτραπεί μια επανάληψη της μαζικής εισροής μεταναστών στην χώρα, που διήρκησε για έξι μήνες και έληξε τον Μάρτιο του 2016, όταν αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης έκλεισαν την κύρια βαλκανική μεταναστευτική οδό.

Περίπου 500.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν την Σλοβενία, την μικρότερη από τις χώρες της διαδρομής των μεταναστών στην πορεία τους προς τους επιθυμητούς προορισμούς τους σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ δήλωσε πως η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει ακόμη ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων αντίστοιχου μεγέθους, καθώς η γείτονά της στο Βορρά, Αυστρία καθώς και άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης έχουν σφραγίσει τα σύνορα τους ως απάντηση στις προσφυγικές ροές.

«Τα μέτρα της νέας νομοθεσίας θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν τα κύματα μεταναστών θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της Σλοβενίας», τόνισε η Σνίνταρ σε μια συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την συγκρότηση μιας ειδικής υπηρεσίας για την μετανάστευση για τον συντονισμό των μεταναστευτικών πολιτικών.

Η Διεθνής Αμνηστία, με ανακοίνωση της, κάλεσε το κοινοβούλιο να καταψηφίσει τις νομοθετικές αλλαγές καθώς η εφαρμογή τους θα «στερήσουν σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο την προστασία που δικαιούνται βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Η Σλοβένα υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Σλοβενία πενταπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο.

Κατά τους 11 πρώτες μήνες του 2016, η χώρα δέχθηκε 1.170 αιτούντες άσυλο, με τις αιτήσεις 148 εξ αυτών να έχουν εγκριθεί, ενώ περίπου 230 αιτήματα βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης.


Πηγή