Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Αυστρία - Κορονοϊός: Κριτική στην κυβέρνηση για τα «αμφιλεγόμενα» περιοριστικά μέτρα

Αυστρία – Κορονοϊός: Κριτική στην κυβέρνηση για τα «αμφιλεγόμενα» περιοριστικά μέτρα

Έπειτα από τη μαζική κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες από πολλούς συνταγματολόγους στα χαρακτηριζόμενα ως «προβληματικά» μέτρα της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων αποδέχεται τώρα την αξιολόγηση της «αμφιλεγόμενης» σχετικής νομοθεσίας της από μία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ύπαρξη μιας σειράς προβληματικών σημείων στους κανονισμούς που θέσπισε και επέβαλε η κυβέρνηση είχαν εντοπίσει προ πολλού νομικοί και συνταγματολόγοι, ασκώντας επανειλημμένα σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ανάλογη κριτική.

Επέκριναν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι επικρατούσε πλήρης ασάφεια τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες για το τι επιτρεπόταν και τι απαγορευόταν σε σχέση με τους περιορισμούς εξόδου ή με την απαγόρευση του γιορτασμού του Πάσχα σε οικογενειακό περιβάλλον, την οποία πολλοί νομικοί θεωρούν παράνομη επέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο.

Την σύσταση της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας Κλέμενς Γιαμπλόνερ, ανακοίνωσε, προκαλώντας γενικότερη έκπληξη, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ.

Έκπληξη προκάλεσε το βήμα αυτό του υπουργού Υγείας, επειδή νωρίτερα ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απορρίψει κατηγορηματικά την κριτική κατά των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα έχει η λειτουργία του κράτους και ως προς το εάν όλα τα μέτρα ήταν σωστά, αυτό θα το κρίνει αναδρομικά το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Οι δηλώσεις του καγκελάριου προκάλεσαν θύελλα κριτικής και από τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, με το μεγαλύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό, να διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παραμερίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, η διαχείριση των οποίων απαιτεί την ανώτερη δυνατή προσοχή και φροντίδα».

Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών επισημαίνει ότι, παρά την κατανόησή της για τη λόγω κρίσης ύπαρξη πίεσης, η αναθεώρηση λαθών δεν μπορεί να παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Σαμπίνε Ματέικα, παρατηρώντας ότι δεν πρόκειται για νομικές λεπτομέρειες, αλλά για συγκεκριμένα προβλήματα, ζήτησε να υπάρχει δημόσια διαβούλευση πριν από την λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του , ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ επισημαίνει ως «πρόβλημα» το ασαφές νομοθετικό καθεστώς, τονίζοντας ότι “θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους ανθρώπους τι επιτρέπεται να κάνουν και τι απαγορεύεται».

Ο κ. Γιαμπλόνερ είχε διατελέσει αντικαγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών που κυβερνούσε στην Αυστρία μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2019, με υπηρεσιακή καγκελάριο την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση πέρσι τον Μάιο της τότε συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.


Πηγή