Τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάζονται να μετακινούν ανθρωπιστική βοήθεια και εργαζόμενούς τους στην Αϊτή, λόγω της βίας των συμμοριών, ενώ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.
Τα Ηνωμένα Έθνη μετακινούν ανθρωπιστική βοήθεια και εργαζόμενους τους στην Αϊτή αεροπορικώς και διά θαλάσσης, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, τομείς της οποίας λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τρίτη.
Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτεται καθώς οι οργανώσεις αρωγής ήδη δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.
Δεκάδες νεκροί σε ανταλλαγές πυρών την Παρασκευή
Πάνω από πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αθώοι, σκοτώθηκαν από την Παρασκευή σε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Σιτέ Σολέιγ, προαστίου της αϊτινής πρωτεύουσας, καθώς η βία δεν σταματά να κλιμακώνεται, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) εξήγησε ότι τα φορτία της βοήθειας βρίσκονται συχνά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και ότι υιοθέτησε εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς για να αποφεύγονται οι συμμορίες και να γίνονται οι παραδόσεις έγκαιρα.
«Η βία αυτή έχει αντίκτυπο στις αγορές, στο εμπόριο, στο βιος των ανθρώπων και απέκοψε την πόλη από την υπόλοιπη Αϊτή», τόνισε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής του ΠΕΠ στην Αϊτή, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πληθωρισμός ως προς τα τρόφιμα στη χώρα έχει φθάσει γύρω στο 52%, εν μέρει εξαιτίας του αντίκτυπου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις τιμές.
Διατροφική ανασφάλεια για τους Αϊτινούς
Πάνω από 1 εκατομμύριο Αϊτινοί στην πρωτεύουσα αντιμετωπίζουν ήδη διατροφική ανασφάλεια και οι παραδόσεις προϊόντων που καλλιεργούνται στη χώρα, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, είναι αδύνατο να γίνουν οδικώς, διότι τα φορτηγά διατρέχουν κίνδυνο να γίνουν στόχος πυρών ή να καταληφθούν, εξήγησε ο κ. Μπάουερ.
Το ΠΕΠ αποφάσισε έτσι να αξιοποιήσει υπηρεσία πορθμείων που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια από το Πορτ-ο-Πρενς σε άλλους τομείς της χώρας και επίσης χρησιμοποιεί σύντομες αεροπορικές πτήσεις για τους εργαζομένους του. Ήδη, έχουν μεταφερθεί με αυτή τη μέθοδο κάπου 2.000 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον κ. Μπάουερ.
Όπως και άλλες χώρες της Καραϊβικής, η Αϊτή ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων ήδη προτού εκδηλωθεί η τρέχουσα κρίση.
Για τον επικεφαλής του ΠΕΠ στη χώρα, οι συνθήκες που επικρατούν πιθανόν θα αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να πάνε στις ΗΠΑ διά θαλάσσης, ο οποίος ήδη μεγεθύνεται τους τελευταίους μήνες.
«Περιμένω ότι αυτό που βλέπουμε θα συμβάλει να αυξηθεί κι άλλο η μετανάστευση», τόνισε ο κ. Μπάουερ. Το γραφείο του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει.
Πηγή