Το «ναι» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έλαβε την Κυριακή (17/12) ο κρατικός προϋπολογισμός του έτους 2024.
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε και μια μαραθώνια συζήτηση πέντε ημερών. Επί της αρχής, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος έλαβε τις 158 θετικές ψήφους από τη ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου (142 κατά).
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων με πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Βουλή: Ψηφίστηκε με 158 ψήφους ο προϋπολογισμός 2024 -Με 249 «ναι» πέρασαν οι αμυντικές δαπάνες
Τι σημαίνει η αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ -«Ισοδυναμεί με 1.500 ευρώ επιπλέον το χρόνο»
Η ψήφιση του προϋπολογισμού έγινε με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία. Διεξήχθη ταυτοχρόνως με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.
Οι ψήφοι για τον προϋπολογισμό ξεχωριστά για κάθε υπουργείο:
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 159 ναι, 40 όχι
- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 249 ναι, 51 όχι
- Υπουργείο: Εσωτερικών: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 158 ναι, 132 όχι, 10 παρών
- Υπουργείο Υγείας: 158 ναι, 132 όχι, 10 παρών
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Ανάπτυξης: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Πολιτισμού: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 158, 142
- Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Τουρισμού: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 158 ναι, 142 όχι
- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 158 ναι, 142 όχι
Μητσοτάκης: Η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να μεταφραστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας
Τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό ολοκλήρωσε με ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε τη… σκυτάλη μετά τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά και τον υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό 2024, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησής του, θέλησε να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις, οι οποίες είναι:
- Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.
- (Η Ελλάδα ) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη.
- Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
- Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
- Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.
Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα ο οίκος Fitch, αναβαθμίζοντας τη χώρα μας από BB+ σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο», καθώς «υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο, ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023. Και έτσι έγινε».
Η επενδυτική βαθμίδα «νομίζω ότι πρέπει να μεταφραστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας, συνάντησης με την πραγματικότητα, ένας σταθμός στην πορεία μας με την εθνική ωρίμανση. Είναι προϋπόθεση αυτή, εξάλλου, της εξέλιξης κάθε χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτού μας. Γιατί η συγκυρία αυτή είναι ταυτόχρονα η πρώτη σελίδα μιας καινούριας διαδρομής, ο πρόλογος της οποίας ήταν η προηγούμενη τετραετία».
Αυξήσεις στις αποζημιώσεις των εφημεριών στο ΕΣΥ -Κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως
Μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων -Θα ψηφισθεί τον Ιανουάριο
Για την Παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Μέσα στον πρώτο μήνα του 2024, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».
Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός: «Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό». Ακόμη, είχε αναφέρει ότι «θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιλύσουμε με οριστικό τρόπο αυτή την εκκρεμότητα».
Μητσοτάκης: 717 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους -Εξαντλούμε κάθε μέσο
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «δεσμευόμαστε μεν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διαθέτουμε και τη δική μας εγχώρια φαρέτρα μέτρων τα οποία κινητοποιούμε».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μέσα στον Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά τα μέτρα.
Ειδικότερα, επισήμανε πως πρόκειται για μέτρα που προορίζονται να ανακουφίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτούς που πλήττει περισσότερο η ακρίβεια, λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλες παράλληλες δράσεις.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».
Όπως τόνισε ακόμη, «εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους». Σημείωσε, δε, πως η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.
Πηγή