Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Βερναρδάκης: Οι αποδόσεις των δημοσιονομικών δεδομένων να ξαναγυρνούν στην κοινωνία

Στο συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, «ένα πενταετές πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2021», με στόχο τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους να βρουν την χώρα μακριά από την οικονομική και κοινωνική κρίση, και στην συνταγματική αναθεώρηση με στόχο ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος «με λιγότερη διαπλοκή, περισσότερη διαφάνεια και πολύ περισσότερη δημοκρατία», αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης «οι «αποδόσεις» ή οι «υπεραποδόσεις» των δημοσιονομικών δεδομένων να ξαναγυρνούν στην κοινωνία και μάλιστα στα πιο αδύναμα κομμάτια της», προσθέτοντας ότι τέτοιες πολιτικές θα συστηματοποιηθούν και θα γίνουν πολύ πιο στοχευμένες.

Σχετικά με την συνέχιση της λιτότητας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η λιτότητα είναι το βασικό υπόδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής αρχιτεκτονικής, «τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα με ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές», προσθέτοντας, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ότι «τα αντισταθμιστικά μέτρα που συζητούνται με τους δανειστές είναι μόνο ένα μέρος της αναδιανεμητικής πολιτικής μας, στην προσπάθεια να “δεσμεύσουμε” σε μη περαιτέρω λιτότητα μετά το 2019».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν, σε μια διετία από σήμερα, από την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα κοινωνικά αιτήματα μιας δίκαιης ανάπτυξης με σεβασμό στα εργασιακά κοινωνικά και ηθικά δικαιώματα των λαϊκών τάξεων. Και συνέστησε στους ειδικούς των δημοσκοπήσεων «μεγαλύτερη μετριοπάθεια» και στους χρήστες των πολιτικών δημοσκοπήσεων «αυτοσυγκράτηση».

Ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους-Πράσινους που, όπως είπε, «περιέργως αποσιωπάται» λειτουργεί πολύ καλά.

 

Χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη μια συμφωνία πολιτικών αρχών με όποια επιπλέον πολιτική δύναμη τοποθετείται υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και υπέρ ενός κράτους δικαίου ασυμβίβαστου με την διαπλοκή και την εξάρτηση από τα οικονομικά συμφέροντα, και κατέληξε λέγοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να απαντήσει προγραμματικά σε αυτήν την πρόκληση: με τους φτωχούς και αδύναμους ή με τους πλούσιους και τα μεγάλα συμφέροντα, με την δημοκρατία ή με την διαπλοκή και την διαφθορά;».

 


Πηγή