«Τα περιθώρια συναίνεσης σκοπεύει να εξαντλήσει η κυβέρνηση», προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα μισθολογικά των ιερέων, προανήγγειλε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε πως στο τέλος θα επικρατήσουν οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Εκκλησίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, χαρακτήρισε μέσω δηλώσεών του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ακατανόητη την προσπάθεια ανακοπής της προσέγγισης Κράτους και Εκκλησίας από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σχολίασε πως σε αντίθεση με τους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης επιχειρεί να καλύψει τον ακροδεξιό χώρο.
«Η προσπάθεια ανακοπής της προσέγγισης Κράτους και Εκκλησίας από τον Κ. Μητσοτάκη, σε συνάντηση που φέρεται να είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι κάτι ακατανόητο. Δεν ξέρω τι μπορεί να φοβάται η Νέα Δημοκρατία, ένα πολιτικό κόμμα. Είναι μία συμφωνία διαφανής, δύο εταίρων, του Ελληνικού Δημοσίου και ενός νομικού προσώπου -βεβαίως, με το βάρος που έχει η Ελληνική Εκκλησία… Δεν καταλαβαίνω, η ΝΔ ή οποιοδήποτε κόμμα τι θα είχε να ωφεληθεί ή να μην ωφεληθεί από μία τέτοια συμφωνία», είπε ο κ. Βερναρδάκης.
Και συνέχισε: «Σε πολλά κράτη της Δύσης έγιναν συμφωνίες κατά καιρούς, ρυθμίσεις στο εκκλησιαστικό καθεστώς, της Δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, στο οικονομικό. Δεν καταλαβαίνω αν ήταν υπέρ ή εναντίον κάποιων κομμάτων. Υπό την έννοια αυτή είναι ακατανόητη αυτή η στάση. Μεγάλη μερίδα ιεραρχών είναι περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο κοντά στα σύγχρονα πεδία αντιθέσεων… μία πιο εκσυγχρονιστική μερίδα, που θέλει να ρυθμίσει σχέσεις αρρύθμιστες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προς όφελος και των δύο πλευρών…
Υπάρχει και μία άλλη λογική, που δεν θέλει να λύσει αυτό το ζήτημα, πιστεύοντας, ίσως, ότι είναι τόσο δυνατή ώστε να επιβάλει στο κράτος και τις δημόσιες πολιτικές μονομερώς κάποιους όρους. Πιθανώς, μία μερίδα των ιεραρχών να διακατέχεται από μία τέτοια ακραία λογική. Αυτή η λογική δεν είναι ενάντια σε κυβέρνηση ή κόμμα, είναι μία ευρύτερη κουλτούρα που έχει να κάνει με τον τρόπο προσέγγισης ορισμένων ζητημάτων με ακραία, ίσως αυταρχικό τρόπο».
Σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης, δήλωσε πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συναίνεσης και, από την πλευρά της, η συμφωνία θα προχωρήσει. «Αν λύσουμε όλα τα άλλα ζητήματα, κυρίως τα οικονομικά και της περιουσίας και το επίμαχο είναι το πώς θα χαρακτηρίζονται οι κληρικοί, νομίζω ότι και εκεί θα βρεθούν λύσεις… Δεν νομίζω ότι κανείς λογικά σκεπτόμενος εκ μέρους της Εκκλησίας θα προέκρινε ως πρώτο το ζήτημα της μισθοδοσίας, δεδομένου ότι θα καλυφθεί…», ανέφερε ο υπουργός.
Ο οποίος συνέχισε επί του θέματος: «Θα είναι μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Εκκλησίας, εάν επιμείνει σε αυτή την πρόταση. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης, εννοείται όμως ότι το κράτος και η εκτελεστική εξουσία έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τους όρους άσκησης μίας δημόσιας πολιτικής. Προφανώς, ο στόχος είναι να υπάρξουν συμφωνίες… αλλιώς θα πηγαίναμε σε μονομερείς ενέργειες, αυτό κατανοείται από τη μεγάλη πλειοψηφία και της Ιεραρχίας. Επομένως, νομίζω ότι και στο ζήτημα αυτό θα βρεθούν λύσεις. Ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός. Οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία, στο τέλος, θα επικρατήσουν».
Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, και παρατήρησε πως «ο κ. Γεωργιάδης, πέραν του ότι είναι θεσμικός παράγοντας ως αντιπρόεδρος της ΝΔ και έχει συγκεκριμένη ιδεολογική διαδρομή που δεν έχει κρύψει, εξυπηρετεί μία πολιτική στρατηγική, να μην αφήσει στα δεξιά της ΝΔ ιδιαίτερα μεγάλο χώρο ακροατηρίου».
Όπως εξήγησε, «η ΝΔ κάνει μία ανάλυση, ότι έχοντας απολέσει μεγάλες δυνάμεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και πράγματι υπάρχει “μόδα” όξυνσης, αύξησης ακραίων, ακροδεξιών ιδεολογιών και όχι μόνο στην Ελλάδα, φοβάται περισσότερο τη δημιουργία σοβαρών μορφωμάτων στα δεξιά της πέραν της Χρυσής Αυγής… ακολουθεί από την πρώτη στιγμή, όταν ο Άδωνις γίνεται αντιπρόεδρος, μία στρατηγική, προφανώς στη βάση πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία.
Έχει μία λογική και συνέχεια, επιχειρείται στον πολιτικό λόγο της ΝΔ να καλύπτονται ιδέες, απόψεις, τάσεις, ρεύματα, όλο και περισσότερο εθνικιστικά, ακροδεξιά. Δεν παρατηρείται μόνο τώρα στο Πολυτεχνείο, ίδια ρητορική έχουμε στο Μακεδονικό, στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, θα το έχουμε σε όλα τα, μικρά ή μεγαλύτερα, ζητήματα που θα απασχολούν την επικαιρότητα… Δεν υπάρχει καμία γραφικότητα Άδωνι…
Είναι πολιτικός παράγων με πολύ μεγάλη συνέπεια σε αυτό που κάνει και εξυπηρετεί. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται, πολιτικά και ιδεολογικά, με μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και στις ρατσιστικές, εθνικιστικές ιδεολογίες».
Ο υπουργός συμπλήρωσε: «Ο στόχος στην πραγματικότητα είναι άλλος να συσπειρώσει όσο γίνεται περισσότερα ακροατήρια που κινούνται ή έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν το χώρο, είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους δυνατούς τρόπους, την “ανομία στα πανεπιστήμια”, το Πολυτεχνείο, τους μετανάστες. Ό,τι μπορεί να συμβάλλει στην άνθηση του ρατσιστικού, εθνικιστικού, ακραίου λόγου, θα περιθάλπεται στη ΝΔ, στη λογική “να κερδίσουμε τις εκλογές και θα δούμε τι γίνεται”.
Αυτό είναι και το μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, γιατί είναι γνωστό ότι ποτέ δεν κέρδισε κόμμα τις εκλογές κινούμενο προς τα άκρα, ιδίως στην Ελλάδα προς την άκρα Δεξιά. Ενώ οι Κωσταντίνος Καραμανλής, Κωσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής όλοι κινήθηκαν προς το χώρο του κέντρου, “εδώ έχουμε το οξύμωρο να κινείται η ΝΔ προς την άκρα Δεξιά, με ανοιχτή πια ατζέντα άκρας Δεξιάς ακόμη και στο επίπεδο του αρχηγού της, που δεν προέρχεται από την άκρα Δεξιά ούτε εκλέχτηκε με αυτή την σημαία”… Το επιτελείο της ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση των ακροδεξιών απόψεων και θεωρεί ότι πρέπει να τις εκφράσει… στη βάση του να αποσταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και να δημιουργηθεί μία πολύ πιο συνεκτική ύλη στο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”».
localStorage.clear();
Πηγή