«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Βουλή με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων για να αναδειχθεί η ιστορικότητα δύο φωτεινών σημείων στην Βίνιανη και τις Κορυσχάδες.
«Πέρσι τέτοιο καιρό ήδη μετά από παρότρυνση των δημάρχων των τοπικών αρχών της Περιφέρειας, και προς τη Βουλή των Ελλήνων και προς την κυβέρνηση, κάναμε τις πρώτες συνεννοήσεις και απέδωσαν» υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης μιλώντας στις εκδηλώσεις για τα 74χρόνια από την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να προσθέσει «είμαστε τώρα εδώ για να καθορίσουμε λεπτομέρειες. Είμαστε εδώ με δύο συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ των φορέων και παράλληλα έτοιμοι και με τη χρηματοδότηση, με μια εξαιρετική επεξεργασία που έχει γίνει και από το τεχνικό και επιστημονικό επιτελείο της Βουλής και απ’ όλους τους φορείς με τη συμμετοχή και τη συνεργασία και φορέων, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, του ιδρύματος Κόκκαλη, που βρίσκεται εδώ πέρα και για τον παππού του τον οποίο όλοι τιμούμε διότι έδωσε το δικό του αποτύπωμα» όπως είπε.
Μιλώντας για την ιστορικότητα των περιοχών της Ευρυτανίας αλλά και ευρύτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «εδώ είναι η καρδιά της εθνικής αντίστασης η καρδιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που έστειλε μηνύματα σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό». Μάλιστα ο κ. Ν. Βούτσης ζήτησε «να γίνει αυτός ο χώρος ένα υπερτοπικό κέντρο τιμής και μνήμης. Χώρος ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, επαφής των νέων γενεών, των σχολείων όλης της χώρας, των νέων παιδιών με την ιστορία μας με την πραγματική ιστορία καταγεγραμμένη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Φεύγανε και καίγανε…»
«Καλά κάνουν οι επόμενες γενιές των Γερμανών να προσπαθούν να το ξεχάσουν να το βάλουν στο περιθώριο αλλά το σωστό είναι όλοι μας να προσπαθήσουμε να το βάλουμε στις σωστές του διαστάσεις γιατί τα περισσότερα εγκλήματα τα οποία έγιναν, έγιναν στη φάση που η Γερμανία έχανε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει: «φεύγανε και καίγανε και ρημάζουνε χωριά, ανθρώπους, αγέννητα παιδιά, πράξεις αποτροπιασμού, πράξεις με πρόσχημα τα διάφορα κτυπήματα που υπήρχαν από αντάρτικες ομάδες. Τα περισσότερα χτυπήματα έγιναν την ώρα που έφευγαν» είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής.
Αναφερόμενος ο κ. Βούτσης στις σημερινές συνθήκες τόνισε πως «βγαίνοντας από μία πολύχρονη περιπέτεια που υπήρξε τα τελευταία χρόνια για τη χώρα, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την ανασύσταση της μνήμης, τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού μας ιστού, τη δικαιοσύνη» όπως είπε για να συμπληρώσει πως «πέραν της παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουμε ανάγκη να δούμε κατάματα ως κοινωνία τον εαυτό μας, και να δούμε τον εαυτό μας και πριν την κρίση αλλά και ακόμα πιο πριν, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να βρουν το δικό τους μέλλον σε μία ανοιχτή λεωφόρο και όχι στα αδιέξοδα τα οποία έχουν οδηγηθεί σήμερα. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο τις προηγούμενες δεκαετίες. Σεμνύνομαι ότι εκπροσωπώ και είμαι στο πλαίσιο τόσα χρόνια μιας παράταξης ας πούμε της αριστεράς που είχε κάποιες δαιμονικές θέσεις, σωστές θέσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση . Δεν ξαναγράφουμε την ιστορία. Την επανασυστήνουμε αμερόληπτα στα βάθρα της για να δώσουμε κουράγιο, θάρρος, υπερηφάνεια στις νέες γενιές» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής.
«Ο πατριωτισμός ξέρετε δε χρειάζεται επαγγελματίες..»
Δεν χρειάζεται επαγγελματίες εθνικόφρονες, επαγγελματίες Μακεδονομάχους, επαγγελματίες του Ποντιακού Ελληνισμού, επαγγελματίες της αιωνόβιας αριστεράς ή της διαχρονικής αριστεράς. Δεν είναι έτσι. Πατριώτες πρώτα από όλα είμαστε όλοι» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του σημειώνοντας ακόμα και την διαφορετικότητα των απόψεων λέγοντας πως «έχουμε τις διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις, συγκρουόμαστε για αυτές, συγκρουόμαστε στο επίπεδο των κοινωνικών ταξικών αγώνων και μέσα στη βουλή και έξω από το κοινοβούλιο, λειτουργούμε στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της ανάδειξης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης σε κεντρικό πυρήνα θεσμικό για τη χώρα, πλην όμως όλες και όλοι μαζί δικαιούμαστε και έχουμε αυτονόητα αυτόν τον τίτλο του πατριώτη, της πατριώτισσας, της κοινής προσπάθειας που πρέπει και τώρα να καταβάλουμε και τους επόμενους μήνες για να προοδεύσουμε, για να γίνουμε ακόμα ποιος στιβαρός πόλος σταθερότητας στην περιοχή».
«Είμαστε η μόνη χώρα» κατέληξε, «με αυτούς τους τίτλους τιμής, με τους χιλιάδες νεκρούς με τις θυσίες σε όλη τη διαδρομή αλλά ταυτόχρονα είμαστε η χώρα σ’ αυτό το μέρος της γεωγραφίας μ’ αυτούς τους γείτονές τους οποίους πρέπει από κοινού να επιβιώνουμε και να χαράζουμε το μέλλον και να είμαστε πόλος σταθερότητας και έξω από αυτή τη μοίρα δεν μπορούμε να φύγουμε. Και έξω από αυτές τις μνήμες ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να φύγουμε. Έτσι κοιτώντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη θα μπορέσουμε να πορευτούμε σ’ ένα μέλλον ακόμα καλύτερο ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.
Κώστας Μπακογιάνης: Οι Κορυσχάδες μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο
«Ο θείος μου, ο Κώστας ο Τσόλκας ήταν δάσκαλος. Αγαπητός και πρωτοπόρος. Λέγεται πως έκανε, με κάθε ευκαιρία, μάθημα στα παιδιά στη φύση. Τα πήγαινε εκδρομές. Τον Απρίλιο του 1947, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο Αγρίνιο.
Ο θείος μου, ο Κώστας ο Μπακογιάννης ήταν πρόεδρος του Μικρού Χωριού. Λεβεντάνθρωπος και παλικάρι. Λέγεται, πως όταν οι Γερμανοί κατακτητές θέλανε να κόψουνε τον πλάτανο στην πλατεία για να κάμψουν το ηθικό των χωριανών, εκείνος τον αγκάλιασε, προκαλώντας τους με την ίδια του την ζωή. Τον Δεκέμβρη του 1948 βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην Καλιακούδα.
Ο ένας βρήκε το τέλος στα χέρια δεξιών και ο άλλος στα χέρια αριστερών. Συμπατριώτες οι μεν, συμπατριώτες οι δε» είπε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης ξεκινώντας την ομιλία του που ήταν γεμάτη με έντονα προσωπικά στοιχεία και παραδείγματα από το συγγενικό του περιβάλλον θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει κατανοητές τις απόψεις του και να προσδιορίσει την πολιτική του σκέψη συνολικότερα.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς πριν υπογράψει το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε να του συγχωρέσουν την προσωπική αναφορά προσθέτοντας ότι «άλλωστε, τα πολλαπλά υψηλά νοήματα του σημερινού εορτασμού, συμβολικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά, πιο ηχηρά ίσως φέτος, καθώς μας τιμάτε με την συμμετοχή σας, είναι μεταξύ των άλλων και γενόμενα προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων. Έστω και διαγενεακών.
Γιατί αυτά τα ψηλά βουνά που στέκουν υπερήφανα και λεύτερα έχουν ποτιστεί βαθιά με αίμα. Συγγενών, φίλων, χωριανών. Σε έναν φρικτό πόλεμο. Σε ένα σπαραγμό αδερφοκτόνο. Και η μνήμη απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό. Με νηφαλιότητα και σταθερότητα.
Μιλώ για την ενσυνείδητη εκείνη επιλογή που υπαγορεύει η ευθύνη, και κυρίως η ανάγκη. Η ανάγκη για ζωή. Η ζωή που πάντα νικάει.
Και αυτό ακριβώς, μας διδάσκει η χαμένη άνοιξη των Κορυσχάδων. Δυο εβδομάδες, δέκα τέσσερεις μέρες όλες και όλες, διήρκεσε το θαύμα. Ανοιχτές δημοκρατικές εκλογές. Ακόμα και στην κατεχόμενη Ελλάδα. Κοντά στα δύο εκατομμύρια Έλληνες. Με ψήφο στα 18. Με ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Ένα εθνικό συμβούλιο τιτάνων, με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές καταβολές. Καθηγητές, βιομήχανοί, εργάτες, αγρότες, πολεμιστές. Και βέβαια, ένα ιστορικό ψήφισμα. Μια διακήρυξη των Δικαιωμάτων του κάθε Έλληνα Πολίτη. Ένα Σύνταγμα. Η αυγή όμως δε χάραξε. Σκοτάδι. Ένας μακρύς χειμώνας, με το χιόνι να βάφεται κόκκινο» όπως τόνισε.
Το χθες στην Ιστορία
Ο Κώστας Μπακογιάνης κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική μνήμη λέγοντας πως «Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τους Κορυσχάδες και εξήντα εννιά μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η παρουσία μας σήμερα εδώ θα έπρεπε να εξαντλείται -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Προέδρου της Βουλής- σε έναν αγώνα για τη μνήμη έναντι στη λήθη. Σιγά-σιγά, η γενιά εκείνη μας εγκαταλείπει. Πριν από μερικές εβδομάδες αποχαιρετίσαμε με συγκίνηση έναν από τους τελευταίους, τον Καπετάν Ερμή, πλήρη ημερών και εμπειριών. Το λόγο για το χτες θα έπρεπε να τον έχει η ιστορία.
Η ίδια η κοινωνία άλλωστε, έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Έχει γεφυρώσει τα χάσματα. Με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα καρδίας. Με έγκαιρες υπερβάσεις στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα φράγματα των προκαταλήψεων του εμφυλίου, εδώ και δεκαετίες αποδείχτηκαν, πολύ μικρά, μπροστά στα μεγάλα ανθρώπινα συναισθήματα. Μαζί και η τέχνη. Ούτε μισή γενιά δεν χρειάστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για να γράψει το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» για την τραγωδία της μάνας και των δυο της γιών: «Ένας για την Ανατολή και ο άλλος για τη Δύση».Μαζί και η Εκκλησία που στην καθημερινή της προσευχή εύχεται την αποτροπή του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου».
Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε τις προσωπικές του θέσεις, ίσως για πρώτη φορά λέγοντας ότι «τα χρόνια πέρασαν και κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα στην πολιτική πορεία προς την εθνική συμφιλίωση. Βαριά και δύσκαμπτα. Αλλά προχωρήσαμε. Οι κατακτήσεις όμως αυτές της πολιτικής μας συνείδησης τελικά ήταν εύθραυστες. Παλάτια στην άμμο που συμπαρέσυρε το κύμα. Η οιωνεί χρεοκοπία της χώρας, μας βρήκε ευάλωτους και ευεπίφορους στον βιασμό της σκοπιμότητας. Το λεγόμενο αντι-μνημόνιο, αυτό το ζωοποιό ψέμα, εξέθρεψε το τέρας της δημαγωγίας. Υποβιβάσαμε έτσι την πολιτική μας σκέψη. Παραδοθήκαμε στους χειρότερούς μας εαυτούς, επιτρέποντας σε επαγγελματίες καιροσκόπους να μας ποδηγετούν. Ένα τοξικό νέφος κάλυψε τον δημόσιο διάλογο. Με εμπρηστικές δηλώσεις που δηλητηριάζουν το μυαλό, τροφοδοτούν και καθοδηγούν το μίσος. Η άκριτη εκμετάλλευση και η ανάξεση πληγών έγινε αποδεκτή στο όνομα της κατάληψης της εξουσίας. Η τυμβωρυχία οδήγησε στην καπήλευση αγώνων και ιδανικών, στο όνομα ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Και η προβολή φαντασμάτων αναβίωσε σκοτεινούς μύθους, δίνοντας έδαφος σε ψυχώσεις και στο εμφύλιο μένος. Η ίδια η βία δεν άργησε. Δολιοφθορές, καταστροφές, δολοφονίες.
Μια χαμένη δεκαετία και μια χαμένη γενιά μετά, η χώρα δείχνει να αλλάζει σελίδα. Έστω αργά, έστω επώδυνα. Η εχθροπάθεια και ο διχασμός όμως, παραμένουν προσοδοφόρα επαγγέλματα. Αναπαράγουν νομοτελειακά τον συγκεντρωτισμό και τα κλειστά συστήματα άσκησης εξουσίας. Την αδιαφάνεια και την διαπλοκή. Συνεχίζουν να εξουθενώνουν ένα ήδη ανεμικό κράτος δικαίου. Εντείνουν ολοένα τις αδικίες. Στερούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Αλλάζοντας απλώς κομματικές σημαίες.
Οι Κορυσχάδες μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Διαφορετικό. Μακριά από το «εμείς ή εσείς», ακόμα χειρότερα το «εμείς ή κανείς». Δεν είναι άλλωστε αυτή η «δολερή διχόνοια», όπως την χαρακτηρίζει ο Διονύσιος Σολωμός στον Εθνικό μας Ύμνο, σύμφυτή με την ιστορία, την παράδοση και το ήθος των Ελλήνων. Και ας περιγράφεται στον Θουκυδίδη. Το αντίθετό. Και μόνο η επιβίωση μας ανά τους αιώνες, αποτελεί τεκμήριο για τις πραγματικές μας δυνατότητες».
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης τόνισε, τέλος, ότι «έχουμε σήμερα την ευκαιρία να ανεβάσουμε τη δημοκρατία μας σε υψηλότερο επίπεδο. Με τη βοήθεια όλων μας. Πάντοτε θα μας χωρίζουν θεμιτές και αναγκαίες διαφορές. Επί προγραμμάτων και θέσεων. Η αντιπαράθεση θα είναι αναμφίβολά σκληρή. Ιδεολογικά και κομματικά. Επειδή διαφωνούμε όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε. Ας μην σμικραίνουμε την Ελλάδα στα όρια μιας παράταξης. Ουδείς άλλωστε κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα ψηφίσουν νέοι και νέες που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα, στη νέα χιλιετία. Είναι παράλογο να τους ζητάμε να αποφασίσουν για το αύριο με κριτήριο το χτες. Όποιες και αν είναι οι προπατορικές αμαρτίες, όποια και αν είναι τα στίγματα του παρελθόντος» όπως είπε για να καταλήξει λέγοντας «σε μερικές δεκαετίες, ίσως και σε κάποια χρόνια από τώρα, τα παιδιά μας θα συγκεντρωθούν εδώ. Οι Κορυσχάδες θα στέκουν όρθιες στη συλλογική μας ιστορική μνήμη. Όπως και η Επίδαυρος εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Η δική μας θέση δεν θα εξαρτηθεί από τα επόμενα προαπαιτούμενα, ούτε από την επόμενη αξιολόγηση. Τα πρωτοσέλιδα θα έχουν ξεχαστεί και οι πηχυαίοι τίτλοι τους θα έχουν αραχνιάσει σε κάποιο συρτάρι. Από την πολιτική μας ηθική θα κριθούμε. Από τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Βερναρδάκης: Η μνήμη θα νικήσει την λήθη
«Οι δομές και οι διαδικασίες που σημάδεψαν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν ένα πρότυπο υπόδειγμα πολιτικής αντιπροσώπευσης και σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας που πρέπει να αποτελεί πάντοτε το φωτεινό μονοπάτι της πολιτικής μας δράσης» υπογράμμισε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης στις Κορυσχάδες εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο Υπουργός Επικρατείας στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αντλώντας επιχειρηματολογία από ένα σημείωμα που του έστειλε ένας 17χρονος τότε και 91χρονος σήμερα, που παρακολουθούσε και τις δύο βδομάδες όλες τις διαδικασίες που αναπτύσσονταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου στις Κορυσχάδες.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορικότητα του κτιρίου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν όλο το εγχείρημα και άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν όσους έφτασαν εκεί απ’ όλη την Ελεύθερη Ελλάδα και έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά ακόμη και σε ιστορικές λεπτομέρειες που είχαν σχέση με τον προσδιορισμό και την φυσιογνωμία αυτής καθ’ αυτής της σύγκλησης.
Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στο χρονικό από τις αρχές του 1942 με την συγκρότηση της ΠΕΕΑ στη Βίνιανη αλλά και τη μεταφορά στις Κορυσχάδες όλης εκείνης της υποδομής έτσι ώστε οι εργασίες του Εθνικού συμβουλίου να είναι άψογες. Δεν αναφέρθηκε μόνο στη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων της ελεύθερης Ελλάδας αλλά στην εξασφάλιση της ελευθερίας της γνώμης μέσα σ’ αυτές καθαυτές τις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου και παράλληλα έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε εκδηλώσεις που οργανώνονταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή παράλληλα ή στο περιθώριο των συνεδριάσεων.
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης έκανε παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στα μαρτυρικά χωριά μεταξύ των οποίων και εκείνα της Ευρυτανίας τονίζοντας πως «οι υλικές και ανθρώπινες απώλειες ζητούν δικαίωση καθώς το δίκαιο αίτημα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και διεκδικούμενο» όπως είπε, για να καταλήξει λέγοντας πως «σήμερα αποτίουμε οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους αντιτάχτηκαν στο φασισμό, σε όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για να νικηθεί η ναζιστική λαίλαπα και βρισκόμαστε εδώ για να διατρανώσουμε εμπράκτως ότι η μνήμη θα νικήσει τη λήθη για κάθε μικρή νίκη απέναντι στη λήθη είναι μια μεγάλη νίκη ενάντια στην εξουσία.
Οι σκέψη μας επιστρέφει πάντα σε όσους αγωνίστηκαν για μία πραγματική λαϊκή εξουσία προωθώντας θεσμούς όπως η λαϊκή αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη, σε όσους αποκατέστησαν μέσα στην κατοχή τη δημοκρατία, με θεσμούς ευρείας λαϊκής συμμετοχής, και μπόρεσαν να παράξουν και νομοθετικό έργο, σε όσους έκαναν πράξη την εθνική ενότητα με ένα κοινό σκοπό την εθνική αλλά και την κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση. Αγώνας μακρύς, βαθιά ανιδιοτελής, αγώνας που είναι ακόμα δύσκολος, αλλά που πάντα θα συνεχίζεται» όπως κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.
Χρ. Σταϊκούρας: πατριωτική συνείδηση, σύνεση, ρεαλισμό
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία, μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις. Αυτή τη μεγάλη συμβολή δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί από κανέναν, στην Ευρώπη και στον κόσμο» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε τις Κορυσχάδες ως «σημαντικό κρίκο των γεγονότων αυτής της περιόδου» για να προσθέσεις πως «το ιστορικό αυτό γεγονός καταγράφεται ως προσπάθεια ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης για τη συγκρότηση βασικών θεσμών, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου».
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε αναφορά και στις αιτίες του εμφυλίου τονίζοντας πως «στη συνέχεια έγιναν λάθη, μεγαλύτερα ή μικρότερα, από όλες τις πλευρές. Λάθη τα οποία οδήγησαν στην καταστροφική εμφύλια σύγκρουση. Σύγκρουση που αποπροσανατόλισε την πορεία του ελληνικού έθνους. Που δεν επέτρεψε στη χώρα, με εσωτερική ενότητα, να καθίσει στο τραπέζι των νικητών, όπως είχε δικαίωμα, και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούταν» για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Δεν είμαστε όμως εδώ για να λύσουμε τις διαφορές μας με την ιστορία. Οι υπαρκτές ευθύνες και τα αντικειμενικά λάθη όλων των πλευρών, είναι ιστορικά καταγεγραμμένα».
Μιλώντας ο κ. Σταϊκούρας για τις σημερινές συνθήκες έκανε λόγο για ανήσυχο περιβάλλον και για σοβαρές προσκλήσεις για να προσθέσεις πως «η ιστορική κρισιμότητα των εξελίξεων που βιώνουμε, επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, ρεαλισμό. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης. Επιβάλει συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά. Απαιτεί, από όλους μας, την εμπέδωση κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας. Απαιτεί, από όλους, αυτογνωσία, αυτοκριτική, ειλικρίνεια προθέσεων και σαφήνεια θέσεων» όπως τόνισε για να συμπληρώσει πως αυτό όμως το «κλίμα» διαμορφώνεται διαχρονικά, με όρους εθνικής ευθύνης. Και όχι ευκαιριακά, με καιροσκοπικές προσεγγίσεις, με μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Δήμαρχος Καρπενησίου: αφετηρία συνεννόησης για τα μεγαλύτερα και τα δυσκολότερα
«Ημέρα μνήμης και αντίστασης» χαρακτήρισε το γιορτασμό της σύγκλησης του εθνικού συμβουλίου στις Κορυσχάδες ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης έχοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεκλήθη το Εθνικό Συμβούλιο, η λεγόμενη «κυβέρνηση του Βουνού», και στο μήνυμα που έστειλε με τα ψηφίσματα που κυκλοφόρησαν σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα.
Χαρακτήρισε ωστόσο τον φετινό εορτασμό ως ιδιαίτερα σημαντικό κάνοντας αναφορά στη συνεργασία που υπάρχει πλέον στη Βουλή των Ελλήνων την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και το ίδρυμα Κόκκαλη για να αναδειχθούν δύο σταθμοί της εθνικής αντίστασης που είναι η Βίνιανη και οι Κορυσχάδες. Παράλληλα ο δήμαρχος Καρπενησίου κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να ασκήσει το ειδικό του βάρος έτσι ώστε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο που έχει σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση που βρίσκεται σε διαβούλευση επαναλαμβάνοντας συγχρόνως τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα η ΚΕΔΕ.
«Το μήνυμα της εθνικής αντίστασης για ενότητα και συλλογικότητα είναι επίκαιρο και διαχρονικό όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ελπίζουμε πως η δική μας συνεργασία θα αποτελέσει παράδειγμα και αφετηρία συνεννόησης για τα μεγαλύτερα και τα δυσκολότερα που έχει μπροστά η πατρίδα μας» κατέληξε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.
localStorage.clear();
Πηγή