Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις συζητήσεις στο πλαίσιο της πρόσφατης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης ανέφερε πως «Φοβάμαι ότι το επίπεδο προβληματισμού και των αναζητήσεων για μια καλύτερη, για μια πιο δημοκρατική, για μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, με αλλαγές και στην αρχιτεκτονική, και στον τρόπο λήψης αποφάσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών της, είναι ανεπαρκές» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην ομιλία του στη Ρώμη, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι έθεσε και τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, «με την έννοια των μεγάλων και άδικων πιέσεων που έχουμε υποστεί για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις». Αναφέρθηκε επίσης και στις «άδικες αιτιάσεις σε βάρος της χώρας μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στις διαφορετικές πολιτικές από τις χώρες που ύψωσαν νέα τείχη, φέροντας τις χώρες του Νότου σε πολύ δυσχερή θέση, σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος».
Την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε βιώσιμες και ρεαλιστικές διεξόδους, επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αννέτα Καββαδία. Ειδικά για τη Λευκή Βίβλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν η περίφημη ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων κομίζει κάτι νέο ή δίνει λύση στα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, αφού πρόκειται για πρόταση που επανέρχεται κατά καιρούς με διαφορετικές ονομασίες, ενώ σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται ήδη, με δεδομένο ότι υπάρχει η ζώνη του ευρώ, η ζώνη Σένγκεν και ένας αριθμός ενισχυμένων συνεργασιών που ήδη προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η κ. Καββαδία εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένη για το αν η διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης θα περιέχει στοιχεία που θα δώσουν στους λαούς της Ευρώπης μια προοπτική αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που μετράει τελικά είναι οι πολιτικές πράξεις, όχι οι πολιτικές διακηρύξεις.
«Η Ελλάδα, δεν μπορεί να διανοηθεί οποιοσδήποτε ότι μπορεί να απουσιάζει από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ήταν και είναι, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και προσέθεσε ότι για τη ΝΔ η λύση για μια καλύτερη Ευρώπη είναι περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα σφίξει περισσότερο τους δεσμούς της, θα τους δυναμώσει, θα οικοδομήσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με σοβαρότητα, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και περισσότερη φυσικά αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. «Εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη, μια Ευρώπη με μεγαλύτερη δημοσιονομική εμβάθυνση, κοινή φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων, κοινή πολιτική άμυνας, ενεργά διαρθρωτικά ταμεία, προγράμματα για την ανεργία και, κυρίως, για την ανεργία των νέων», είπε ο κ. Γκιουλέκας.
«Όσα λέγονται για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων έχουν ξεκινήσει -και είναι σαφέστατο- από τον γερμανικό άξονα, όπως ειπώθηκε προηγουμένως και από ορισμένους ομιλητές, και τώρα έχουν κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Πρέπει να στοχεύσουμε στην εμβάθυνση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλους τους τομείς. Να ενώσουμε τις δυνάμεις οι χώρες της ΕΕ, γιατί καμία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Να χαράξουμε, από κοινού, κοινωνικές πολιτικές, πολιτικές άμυνας, ασφαλείας, κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη να πάρουν πρωτοβουλίες» και ότι «χρειάζονται ηγέτες με ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, όχι με θέματα «πολλαπλών ταχυτήτων» και «πολλαπλών επιλογών»».
«Το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο διαφαίνεται για τους πάσης φύσεως λιμπεραλιστές, για τους τοκογλύφους, για τους τεχνοκράτες, τους διεθνιστές, τους θιασώτες των λαθρομεταναστών και κάθε λογής ανήθικων και ανώμαλων καταστάσεων, διαγράφεται ζοφερό στην ΕΕ, η οποία απ’ ό,τι όλα δείχνουν διαλύεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα ήλπιζαν και οι «χειρότεροι εχθροί» της», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
«Η συζήτηση ενόψει των 60 χρόνων της ΕΕ, σηματοδοτεί ένα πράγμα, οι λαοί να περιμένουν τα χειρότερα. Η ΕΕ δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει των λαών και όποιος το ισχυρίζεται εξαπατά. Είναι του κεφαλαίου και του πολέμου, με προϋπηρεσία στον βομβαρδισμό και διαμελισμό τής Γιουγκοσλαβίας. Άρα, για εξήντα χρόνια, δεν είχαμε μόνο ειρήνη, είχαμε και πόλεμο», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και προσέθεσε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και να βελτιωθεί -όπως ισχυρίζεται, καλλιεργώντας αυταπάτες, η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά μόνο μνημόνια και εξοπλισμούς θα γεννά σε βάρος των λαών».
«Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα γερμανικό σχέδιο που ακολουθούν κάποιοι «ισχυροί» δορυφόροι της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Το σχέδιο αυτό έχει ένα και μοναδικό σκοπό, τη θωράκιση της γερμανικής οικονομίας και των λίγων δορυφόρων της απέναντι στον κίνδυνο της κρίσης της ευρωζώνης από την επικείμενη επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την εκλογή του κ. Τράμπ, στην προεδρία», ανέφερε για την πρόταση των πολλών ταχυτήτων ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούν την Ελλάδα εκτός της πρώτης ταχύτητας του σκληρού πυρήνα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει λόγο και βέτο.
«Έχει εκφραστεί έντονα η κοινωνική ανάγκη για αλλαγή και έχει μάλιστα αποκτήσει τη μορφή κοινωνικού αιτήματος και ακριβώς γι΄ αυτό, θεωρούμε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να στέκεται για πολύ ακόμα αναποφάσιστη μπροστά σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι», ανέφερε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι απέναντι στον λαϊκισμό και τη ρητορεία του μίσους, απαιτείται εγρήγορση των δημοκρατικών δυνάμεων και διαρκής και ειλικρινής κοινωνικός διάλογος.
Πηγή