Τετάρτη , 4 Δεκέμβριος 2024

Γαβρόγλου: Δεν θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πάρει πτυχίο

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν ήδη πάρει πτυχίο, λόγω των νομοθετικών αλλαγών που προωθούνται στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Πρέπει να διαβεβαιώσω ότι από την οποιαδήποτε αλλαγή που θα γίνει δεν θα υπάρχει αναστάτωση στα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πάρει πτυχίο. Είναι προφανές αυτό και δεν το συζητάμε. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο κληρονομήσαμε, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλανε να το λύσουν. Είχαν τη κουλτούρα να βασίζονται στο πελατειακό κράτος. Δεν είναι εύκολο θέμα. Υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Σε ορισμένα είμαστε κοντά, σε άλλα δεν έχουμε κάνει πρόοδο. Το υπουργείο Παιδείας απέδειξε ότι το έχει σε προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε επί των άρθρων και το απόγευμα θα γίνει η Β’ ανάγνωσή του, δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ενταφιασμό της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα και μικροκομματικές ψηφοθηρικές λογικές.

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, αντιτείνοντας ότι οι συνέργειες ΤΕΙ-πανεπιστημίων δεν σημαίνουν, σε καμία περίπτωση, κατάργηση ούτε της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν έντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι με τις δικές τους πολιτικές οδήγησαν στην κατάρρευση τα ΤΕΙ.

«Δεν υπάρχει καμία ψηφοθηρία. Αυτό που υπάρχει είναι η ακαδημαϊκότητα. Μετά από ένα καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε από το 2011 και οδήγησε στην κατάρρευση τους, μπαίνουμε στην κανονικότητα. Οι άνθρωποι των πανεπιστημίων θα ξέρουν πώς θα πορευτούν. Ο ενταφιασμός της τεχνικής εκπαίδευσης δεν έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να ασκούν κριτική και να μιλούν τα κόμματα που άφησαν τα ΤΕΙ στη μοίρα τους» σημείωσε ο υπουργός.

«Έχει κανείς αντίθετη άποψη να αποκτήσουν τα Ιόνια Νησιά ένα ενιαίο πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα να αναβαθμιστεί η ανώτατη εκπαίδευση στην Ήπειρο; Γιατί αυτό γίνεται με το νομοσχέδιο, μέσα από τα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, με τα μνημόνια συνεργασίας και με τα διετή προγράμματα σπουδών. Υπάρχει για την κυβέρνηση ένα συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης και αναζητούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο. Αν υπάρχει από την αντιπολίτευση, να το συζητήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα νέα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα έχει στόχο τη σύμπραξη μεταξύ διαφορετικών τμημάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους στον διεθνή χώρο της επιστήμης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, χαρακτήρισε ακραίο «τον τρόπο υποστήριξης των επιχειρημάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αντισυνταγματικές διατάξεις» και επισήμανε ότι δεν περιποιεί τιμή για εκείνους που επέβαλαν το σχέδιο «Αθηνά», για να οδηγήσουν -όπως είπε- σε κλείσιμο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Εμείς ακολουθούμε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση και πρέπει να αναγνωριστεί η πολύ συστηματική προσπάθεια που έγινε και κατέληξε στη σχεδόν ομόφωνη συγκατάθεση των πρυτάνεων» υπογράμμισε η κ. Τζούφη. Παράλληλα, παρέπεμψε στη ρητή δέσμευση του υπουργού Παιδείας για ενίσχυση τόσο της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων, όσο και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.

«Είναι τελείως λαθεμένη η μικροπολιτική προσέγγιση, αυτοί που μπήκαν στα ΤΕΙ να μη μπορούν να εξελιχθούν παίρνοντας έξτρα μαθήματα. Εμείς δίνουμε μία επιπλέον δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ακόμα επίπεδο και να μπορούν μετά από εξάμηνο να πάρουν το βασικό τους πτυχίο. Όλοι πρέπει να είμαστε θετικοί στην κινητικότητα των φοιτητών» συμπλήρωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το ποια θα είναι τα κριτήρια, με τα οποία επιχειρεί την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Χαρά Κεφαλίδου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος σεμνότητας, προχωρά χωρίς συναίνεση, για να αλλάξει τα φώτα στην ανώτατη εκπαίδευση. Μίλησε ακόμα για ενταφιασμό της τεχνολογικής εκπαίδευσης και για πρόδηλη αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, παρατήρησε ότι με τη νέα νομοθετική παρέμβαση «διατηρείται η χωροταξική πολυδιάσπαση αδυνατίζοντας την έννοια του πανεπιστημιακού Campus».

Για «αμετροέπεια και για βεβαρημένο παρελθόν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο τομέα της εκπαίδευσης έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε και στο ΚΚΕ, ο εισηγητής του οποίου, Γιάννης Δελλής, μίλησε για πάρτι των ιδιωτικών ΙΕΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί στη μαθητεία τα 15χρονα παιδιά. «Δεν έχει ίχνος σοβαρότητας αυτή η κριτική. Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που έβαλε στοπ στα σχέδια αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι απολύτως ψευδές ότι οδηγούμε τα δεκαπεντάχρονα στη μαθητεία. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Το 2018 γράφτηκαν στα δημόσια ΙΕΚ 3.500 περισσότεροι φοιτητές» αντέτεινε ο κ. Μπαξεβανάκης.

localStorage.clear();


Πηγή