Η γερμανική δικαιοσύνη δικαίωσε 18 δασκάλους του ελληνικού δημοτικού σχολείου της Νυρεμβέργης, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά των περικοπών των μισθών τους.
Οπως γράφει η Süddeutsche Zeitung, η ελληνική κυβέρνηση είχε περικόψει τους μισθούς και αυτών των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που είχαν απαιτήσει οι δανειστές. Όμως, το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο στο Ερφουρτ έκρινε την Τετάρτη ότι οι περικοπές αυτές δεν ήταν νόμιμες, όπως αναφέρει η DW.
Με την απόφαση αυτή παίρνει τέλος μια πενταετής δικαστική διαμάχη. Αφορμή ήταν η προσφυγή του δάσκαλου Γρηγόρη Ν. που διδάσκει στο σχολείο της Νυρεμβέργης από το 1996. Η σύμβαση εργασίας του προσαρμοζόταν στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και ο μισθός του έφθανε τα 3.900 ευρώ. Δύο ελληνικά νομοθετήματα του 2010 όμως επέβαλαν περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και μάλιστα ανεξάρτητα από τις όποιες συλλογικές συμβάσεις. Ο Ν. λοιπόν έχασε 600 ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό του και τα ειδικά επιδόματα με αποτέλεσμα μέσα σε μια διετία να έχει απώλειες 20.000 ευρώ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Το Εργατικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης απέρριψε την προσφυγή δασκάλου, την οποία όμως έκανε δεκτή το εργατικό δικαστήριο του κρατιδίου. Στη συνέχεια, το ελληνικό κράτος προσέφυγε στο Ανώτατο Εργατικό Δικαστήριο και αυτό με τη σειρά του αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να μάθει αν υπάρχει ευρωπαϊκή διάταξη που να καλύπτει τους χειρισμούς του ελληνικού δημοσίου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε αρνητικά. «Το γερμανικό εργατικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει υποχρέωση του εργαζομένου να αποδεχθεί χωρίς ισχύουσα τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του μόνιμες περικοπές του μισθού του λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του εργοδότη του», αναφέρει μάλιστα η απόφαση.
Η περίπτωση του Ν. προδιαγράφει τώρα και τις προσφυγές των υπόλοιπων 17 Ελλήνων δασκάλων. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει τους πλήρεις μισθούς από το 2010 και μετά μαζί με τους τόκους.
Πηγή