Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Γεωργία: Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους της Τιφλίδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας

Εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της Γεωργίας έχουν κατασκηνώσει έξω από το κοινοβούλιο στο Τμπιλίσι ενόψει μιας συνάντησης σήμερα μεταξύ των ηγετών του κινήματός τους και του πρωθυπουργού Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Δεκάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές είχαν βγει ξανά χθες, Κυριακή, στους δρόμους της γεωργιανής πρωτεύουσας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι απέτυχε να λάβει η χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Το βράδυ περισσότεροι από 35.00ο διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στη βασική οδική αρτηρία του Τμπιλίσι και κρατώντας σημαίες της ΕΕ και της Γεωργίας, καθώς και πανό που έγραφαν «Είμαστε η Ευρώπη».

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολλές φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις κάλεσαν σε διαδήλωση με στόχο να αυξήσουν την πίεση στο κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται για αυταρχικές τάσεις και ότι επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

«Ζητάμε από τον ολιγάρχη Μπιντζίνα Ιβανισβίλι να παραιτηθεί από την εκτελεστική εξουσία και να τη μεταφέρει, σεβόμενος το Σύνταγμα, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που είχαν αναρτήσει στο Facebook πριν τη διαδήλωση.

Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει «να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η ΕΕ οι οποίες θα μας δώσουν αυτόματα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», συνέχιζε το κείμενο.

«Μη δημοκρατικό» σύστημα

Σύμφωνα με τον 45χρονο χειρουργό Νίκα Γκοργκασλίντζε που συμμετέχει στις διαδηλώσεις «ο Ιβανισβίλί κινεί τα νήματα της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης: είναι ένα μη δημοκρατικό σύστημα το οποίο δεν συνάδει με τον στόχο της Γεωργίας να γίνει μέλος της ΕΕ».

Στις 23 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν «έτοιμοι να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας» στη Γεωργία, αφού αυτή προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά την απόφαση αυτή στη χώρα ξέσπασαν κινητοποιήσεις κατά του Γεωργιανού Ονείρου, στη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Ιβανισβίλι, που θεωρείται ο ισχυρός άνδρας της χώρας παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν κατέχει κάποια θέση στην κυβέρνηση, να αποχωρήσει από την εξουσία.

Η Γεωργία ζήτησε να ενταχθεί στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Στις 23 Ιουνίου οι Βρυξέλλες έδωσαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις δύο τελευταίες, αλλά όχι στη Γεωργία.

«Το μέλλον της Γεωργίας είναι μέσα στην ΕΕ», είχε διαβεβαιώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Τμπιλίσι μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του Τύπου , το εκλογικό σύστημα και να καταπολεμήσει τους ολιγάρχες.

Ο πρωθυπουργός Γκαριμπασβίλι, του Γεωργιανού Ονείρου, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει «κινητοποιηθεί» για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.


Πηγή