Η διεθνής αγορά βλέπει πλέον την Ελλάδας ως μία χώρα που πράγματι ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά την χθεσινή εκδήλωση απονομής των Βραβείων Βιώσιμης Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της προέδρου του ΚΙ.ΝΑΛ., Φώφης Γεννηματά περί ασυδοσίας της αγοράς τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ασυδοσία της αγοράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μέχρι σήμερα επιβάλει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε πολύ μεγάλες εταιρείες. «Έχουμε επιβάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο σε τράπεζα, το μεγαλύτερο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία και μπορεί να ξαναβάλουμε αν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «χθες μάλιστα εκδόθηκε η εγκύκλιος σε εφαρμογή νόμου του ’17 για τις ιδιωτικές κλινικές, που δεν είχε βγει εδώ και δύο χρόνια και αφορά την υποχρέωσή τους να αναρτούν τους τιμοκαταλόγους των υπηρεσιών τους».
Συνεπώς, τόνισε, «είναι άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά, στην οποία προσωπικά πιστεύω απολύτως και άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ασύδοτη αγορά. Οι κανόνες της ελευθέρας αγοράς επιβάλουν οι κανόνες να τηρούνται και να τηρούνται από όλους και από τους μικρούς και από τους μεγάλους και να μην υπάρχει κάποια διάκριση». Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες μέρες.
Περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν κατά πάρα πολύ μεγάλο μέρος τη μικρομεσαία επιχείρηση. «Έχει την πρώτη, έστω και μικρή, μείωση προκαταβολής φόρου, θέλαμε μεγαλύτερη» είπε και πρόσθεσε: «Έχει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 4% και έχουμε δρομολογήσει άλλο ένα 4% την επόμενη χρονιά. Έχει μείωση του φόρου στο μέρισμα των επιχειρήσεων. Όλα αυτά αφορούν και τους μικρομεσαίους».
Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, διευκρίνισε ότι «είναι και το πολύ επιβαρυντικό κομμάτι, γιατί, αντικειμενικά, κέρδη μπορεί να μην έχουν πολλές επιχειρήσεις ή εν πάση περιπτώσει μεγάλα κέρδη που να τους αφορά ιδιαίτερα το 4% μείωσης του συντελεστή του φόρου, αλλά ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εργαζομένους.
Έχουμε ήδη εξαγγείλει από το 2ο εξάμηνο του 2020 μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και υπενθυμίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνησή μας Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προχωρήσει πάλι σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. ‘Αλλο αν μετά, θα μικροπολιτικολογήσω, υπήρξε μία αντιστροφή αυτής της πορείας, αυξήθηκαν οι εισφορές και τώρα εμείς ξαναμπαίνουμε στη διαδρομή να τις μειώσουμε. ‘Αρα, τα βασικά που είπατε, μείωση φόρων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ήδη τα βάζουμε σε μία σειρά και ήδη τα ψηφίζουμε και μπορώ να δεχθώ την κριτική, ότι θα τα θέλαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Απευθυνόμενος και πάλι στην κ. Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τις δεσμεύσεις Τσίπρα, είπε «αν ήταν δεσμεύσεις Τσίπρα, δεν θα είχαμε καμία διάθεση να τις ακολουθήσουμε. Είναι δεσμεύσεις της χώρας. Δεν πιστεύω τώρα σοβαρά να θέλει ένας στην Ελλάδα να μπούμε πάλι σε μία διαδικασία να τσακωνόμαστε με τους ξένους. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, είναι αυτό. Το τελευταίο που χρειάζεται. Να έχετε εμπιστοσύνη λοιπόν στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουν γνώση οι φύλακες. Η διαπραγμάτευση γίνεται όπως πρέπει να γίνει. Ένα – ένα τα περνάμε όλα».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη χθες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μπει ξανά η Ελλάδα από 1/1/20 στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου, έτσι ώστε να μπορούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές τους από τις άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν έλαβε την δημοσιότητα που του αρμόζει σε αντίθεση με το θέμα των διοικητών των νοσοκομείων. «’Αρα, προτείνω να αφήσουμε για λίγο τη συνήθη νεοελληνική γκρίνια, που είναι μεν παραδοσιακή – κι εγώ παραδοσιακός τύπος είμαι – και να δούμε τα πράγματα από την ανάποδη τώρα σκοπιά. Κι η ανάποδη σκοπιά είναι ότι σήμερα η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα αποπνέει μία αισιοδοξία συμπλήρωσε και έκανε αναφορά στην εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία εξέδωσε ευρωπαϊκό ομόλογο, όχι ελληνικό ομόλογο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Της προσφέρθηκαν 2 δισεκατομμύρια, τέσσερις φορές υπερκάλυψη, με επιτόκιο 2,5%, όταν πέρσι δανειζόταν η ίδια η εταιρεία με 5,5% και 6%». Αυτό σημαίνει, όπως είπε ότι η διεθνής αγορά βλέπει την Ελλάδα ως μια χώρα που πράγματι ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Μην έρθουμε εμείς τώρα και αυτή την ωραία εικόνα που οι άλλοι βλέπουν σε εμάς να την αμαυρώνουμε και να την ακυρώνουμε.
Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι νομοθετήθηκε η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας, νομοθετήθηκαν όλες οι αλλαγές στο ΓΕΜΗ για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα και γρηγορότερα, άρχισαν να μειώνονται οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και έγιναν οι 120 δόσεις με το χαμηλότερο επιτόκιο και τις καλύτερες δόσεις όλων των εποχών.
Εμείς, είπε ο υπουργός, «κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα βρίσκουμε, δηλαδή κάθε χαλάρωση που θα επιτυγχάνει ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα την πηγαίνουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο στην ιδιωτική οικονομία να αναπνεύσει. Με βρίσκει σε αυτό εξαιρετικά σύμφωνο. Αυτό είναι το σχέδιό μας και αυτό θα κάνουμε».
Πηγή