Να κλείσει το μέτωπο με τους ένστολους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για αυξήσεις και σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς στη ΔΕΘ, επιχειρεί η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να κοπάσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στο θέμα, έστω εμμέσως, αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή την αύξηση των εισοδημάτων και το μέρισμα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μετά το κύμα τοποθετήσεων από δύο υπουργούς και σχεδόν είκοσι βουλευτές του κόμματος για ίση μεταχείριση των Σωμάτων Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβαν να κλείσουν το θέμα, προαναγγέλλοντας ότι «θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να στηρίξουμε τους ένστολους». Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «έχουμε τον χρόνο με αιχμή τη ΔΕΘ και με τις ανακοινώσεις που είθισται να γίνονται πάντα από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όπως γίνεται πάντα», ενώ ο κ. Μαρινάκης λίγο αργότερα δήλωσε: «Το γεγονός ότι έγιναν κάποιες ανακοινώσεις για τους στρατιωτικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν οι πρώτες ή οι τελευταίες. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους».
Μαξίμου: Θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους
Από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν προφανές ότι «θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους», θέλοντας να κλείσουν το μέτωπο με ένα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο. Στα επιχειρήματα για τον χρόνο που αποφασίστηκε να γίνουν οι ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις προστέθηκε από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου η εκροή από τις Στρατιωτικές Σχολές, και τη δυσκολία να πεισθούν νέοι να δηλώσουν Σχολές Αξιωματικών στα μηχανογραφικά. Και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο, όπως σημειώνουν, να δοθούν κίνητρα σε μία περίοδο που οι μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο αποφασίζουν τις σχολές που θα συμπεριλάβουν στο μηχανογραφικό τους.
Όμως, οι αιχμές που άφησαν για τον χρόνο και τον τρόπο που τοποθετήθηκαν συνάδελφοί τους και βουλευτές έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και νέο γύρο δυσαρέσκειας. Η φράση «η εποχή τού “δώσ’ τα όλα” τελείωσε και έχει τελειώσει εδώ και χρόνια», παραπέμποντας στον Δημήτρη Τσοβόλα, δημιούργησε αρνητικούς συνειρμούς σε αρκετούς βουλευτές και είχαν τοποθετηθεί υπέρ των αυξήσεων και τη χαρακτήριζαν «προσβλητική», ειδικά για ένα θέμα που αποτελούσε αιχμή για τη ΝΔ και αφορά την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας.
Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΚΟ την Παρασκευή
Πλέον, η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Παρασκευή αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα και μένει να φανεί αν θα εκδηλωθεί σε αυτή η δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών. Η συνεδρίαση γίνεται για την εκλογή γραμματέα της ΚΟ, που είθισται να ολοκληρώνεται διά βοής χωρίς την ανάγκη να στηθεί κάλπη, με την πρόταση του πρωθυπουργού να είναι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Αυτή τη φορά υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν πως πρέπει να στηθεί κάλπη, οπότε σε μία μυστική ψηφοφορία να εκδηλώσουν ορισμένοι με την ψήφο τους τα παράπονα που έχουν και μένει να φανεί αν θα επιμείνουν μέχρι τέλους σε αυτή τη διαδικασία ή θα υπαναχωρήσουν. Επίσης, δεν προβλέπεται από τον ορισμό της συνεδρίασης να υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών, αφού η σύγκλιση γίνεται για την εκλογή γραμματέα. Όμως, εφόσον ικανός αριθμός βουλευτών ζητήσει να μιλήσει, δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα αυτή από τον πρωθυπουργό προκειμένου μια ανοιχτή συζήτηση να λειτουργήσει και ως βαλβίδα εκτόνωσης του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της γαλάζιας ΚΟ.
Πηγή