Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.
Από εκεί, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατανομή και μέσω του ΑΣΕΠ αναμένεται να γίνει η προκήρυξη των θέσεων από το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με το GrTimes.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία δίκαιη κατανομή, γιατί είναι 127 νοσοκομεία. Δεν είναι πάρα πολύ απλό, δηλαδή, να πεις ότι το ”Παπαγεωργίου” θα πάρει 130 νοσηλευτές και δεν θα πάρει 85. Αυτό λοιπόν είναι δουλειά μηνών που έχει τελειώσει, οι θέσεις είναι στο ΑΣΕΠ και θα γίνει η προκήρυξη. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και προσωρινά αποτελέσματα θα έχουμε τον Δεκέμβριο», δήλωσε σχετικά η κυρία Γκάγκα.
«Ουσιαστικά ξεκινάμε αυτό που λέγεται safe hospital στα ασφαλή νοσοκομεία. Είναι μία προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας. Κεντρικό αν θέλετε μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών πάντα όταν νοσηλεύονται και η ασφάλεια του προσωπικού.
»Άρα, ουσιαστικά εγκαινιάζουμε κωδικούς που ξέρει ο καθένας τι γίνεται για περιπτώσεις σεισμού, για περίπτωση πυρκαγιάς, για περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, το να χαθεί ένας ασθενής, να γίνει μία αρπαγή ενός παιδιού, που έγινε πριν από έναν χρόνο. Είναι κεφαλαιώδες αυτό για τα νοσοκομεία και για το προσωπικό, κάνει όλους να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό».
Επόμενο στη σειρά είναι το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη
«Άρα αυτό ξεκινάει πρώτον εδώ, στο ”Παπαγεωργίου”, θα συνεχίσει το επόμενο νοσοκομείο που μπαίνει, είναι το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, και σιγά-σιγά θα μπούνε όλα τα νοσοκομεία, όπως επίσης έχουν αλλάξει τα νοσηλευτικά πρωτόκολλα και ο τρόπος που γίνεται καταγραφή κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται, από το πόσο βαριά μπαίνει, αν έχει κατακλίσεις, αυτά που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τι έχουν οι άρρωστοι, τι να προσέξουμε, πώς να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
»Κάναμε μία άσκηση με αρπαγή τέκνου, όπου ήταν όλοι στις θέσεις τους για να κλείσουν οι πόρτες, για να μην μπαίνει και να μη βγαίνει κανείς, να ειδοποιήσουν όλα τα τμήματα, ο συντονιστής εφημερίας να μπορεί να επέμβει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θυμόσαστε ότι είχαμε μία πυρκαγιά πριν από καιρό στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς, είχαμε έναν σεισμό στην Κρήτη.
»Θέλουμε λοιπόν ό,τι γίνεται στα νοσοκομεία να εντοπίζεται, να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν. Αυτό θεωρούμε ότι είναι κεφαλαιώδες για την ασφάλεια όλων».
Γκάγκα: Πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός
«Παρακολουθούμε συνεχώς. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, με έμφαση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και προβλήματα υγείας. Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, όλοι θέλουν να πάρουν μια ανάσα παραπάνω. Τα νοσοκομεία πιέζονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή έχουμε πολλές επισκέψεις ανθρώπων που είναι ύποπτα, έχουμε εισαγωγές, άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας και για τους ίδιους τους εαυτούς μας αλλά και για τους αγαπημένους μας και για το προσωπικό των νοσοκομείων».
«Οι εισαγωγές μεταφράζονται πολύ λιγότερο σε ΜΕΘ. Πράγματι κάνει περισσότερο πυρετό, πόνο στο στήθος, βήχα, παρά πνευμονίες βαριές, οπότε αυτό είναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προβλήματα που το παραμικρό μπορεί να τους απειλήσει».
«Για το επικαιροποιημένο εμβόλιο, πιστεύω θα το έχουμε τον Οκτώβριο. Είναι ήδη στη διαδικασία, γι’ αυτό δεν κάναμε παραλαβές».
Για συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων
«Είχα συναντήσεις που έγιναν σε πολύ ήρεμο τόνο και με τους εκπροσώπους των μη εμβολιασμένων. Τα δικά τους θέματα είναι κάτι που μας απασχολεί και κάτι που συζητείται σε κεντρικό επίπεδο.
»Έγινε επίσης μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των γιατρών στην περιοχή και με νοσηλευτικό προσωπικό που είχε σχέση με μετακινήσεις προσωπικού που γίνονται αυτόν τον καιρό. Ουσιαστικά θέσεις προκηρύσσονται και θα τις δείτε πολύ σύντομα, αλλά αυτό το διάστημα υπάρχουν νοσοκομεία που χρειάζονται γιατρούς δεν τους έχουν. Άρα δεν βλέπω ποιος άλλος τρόπος υπάρχει εκτός από το να μετακινηθεί. Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές, κάπου αλλού δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να μην μείνουν νοσοκομεία ακάλυπτα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς κάλυψη γιατρού. Θέσεις προκηρύσσονται».
«Καταρχήν για το προσωπικό, έχει γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά από το υπουργείο πριν αναλάβω εγώ στο υπουργείο -αυτό το έζησα εγώ ως γιατρός- για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό. Και στο ”Σωτηρία”, όπου δούλευα εγώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, ήρθε πάρα πολύ προσωπικό με σχέσεις όχι μόνιμες, αλλά και με σχέσεις μόνιμες, δηλαδή ήρθαν εντατικολόγοι με σχέσεις μόνιμες. Άρα, έγινε μία πολύ μεγάλη προεργασία από μέρους του υπουργείου.
»Τώρα για τις θέσεις και των νοσηλευτών που έγιναν, τα στοιχεία του προσωπικού και των επικουρικών που δουλεύουν, για να γίνει μία δίκαιη κατανομή και είναι 127 νοσοκομεία, δεν είναι πάρα πολύ απλό δηλαδή να πεις ότι το ”Παπαγεωργίου” θα πάρει 130 νοσηλευτές και δεν θα πάρει 85. Αυτό λοιπόν είναι δουλειά μηνών που έχει τελειώσει, οι θέσεις είναι το ΑΣΕΠ και θα γίνει η προκήρυξη και, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και προσωρινά αποτελέσματα θα έχουμε τον Δεκέμβριο.
»Έχουν φύγει από μας, κάνουμε τώρα την κατανομή των θέσεων για τα νοσοκομεία, για το ιατρικό, και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τα περιφερειακά νοσοκομεία, που είναι πιο μεγάλη η δυσκολία για τις θέσεις, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να στελεχωθούν τα επαρχιακά, τα μικρά νοσοκομεία, και θα προχωρήσουμε και στις μεγάλες πόλεις, εκεί που έχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο, με την έννοια ότι υπάρχει λίγο περισσότερο προσωπικό και θέσεις που τις προτιμάνε οι γιατροί. Άρα, σας λέω πώς είναι αυτό που κάνει το υπουργείο.
»Προσπαθούμε πάρα πολύ και θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοί μου έκαναν έναν τεράστιο αγώνα και αν δεν υπήρχε το έμψυχο υλικό, δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε. Μετά από 2,5 χρόνια κούρασης έχουμε ακόμα προβλήματα να λύσουμε».
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Μίνας Γκάγκα:
Πηγή