Αντιμέτωποι με προβλήματα επιβίωσης βρέθηκαν αρκετοί από τους εξαρτημένους χρήστες ουσιών την περίοδο του πρώτου lockdown, όπως η πρόσβαση σε τροφή, στέγη και καθαρό νερό, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ «Έρευνα για την πανδημία και τους εξαρτημένους χρήστες της Αθήνας». Συγχρόνως μειώθηκε και η πρόσβασή τους στις ουσίες που χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να αποτυπώσει τον τρόπο, με τον οποίον βιώνουν οι εξαρτημένοι χρήστες ουσιών της Αθήνας την πανδημία covid-19 και διενεργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ το καλοκαίρι του 2020.
Στην έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συμμετείχαν 206 άτομα από τον πληθυσμό των πιο επιβαρυμένων και περιθωριοποιημένων εξαρτημένων χρηστών ουσιών της πρωτεύουσας, στους οποίους επικεντρώνεται η δουλειά του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ.
Oι 7 στους 10 συμμετέχοντες ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 42 έτη. Ελληνική υπηκοότητα είχε το 80%. Η επαφή μαζί τους έγινε στον δρόμο, στα δύο στέκια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ που απευθύνονται σε ενεργούς χρήστες, και στον ξενώνα για άστεγους εξαρτημένους ΙONIS, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η έρευνα ανέδειξε τα προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, που δημιούργησε το πρώτο λοκντάουν για ένα ποσοστό των συμμετεχόντων, το βαθμό γνώσης και τήρησης από πλευράς τους των μέτρων ατομικής προφύλαξης, καθώς και τη στάση τους απέναντι στην απειλή υγείας και ζωής που αντιπροσωπεύει δυνητικά ο ιός.
Οι συμμετέχοντες ιεράρχησαν τις δυσκολίες της περιόδου του λοκντάουν ως εξής:
- θέματα σχετικά με τη χρήση (διαθεσιμότητα ουσίας κ.ά.): 27,2%
- σίτιση: 24,1%
- δυσκολίες μετακίνησης εξαιτίας των περιορισμών: 17,3%
- στέγαση: 12,3%
- πρόσβαση σε καθαρό νερό: 8%
- πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: 8%
Πάντως, 1 στους 5 ερωτώμενους (21,4%) εμφανίζεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία την περίοδο του lockdown. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (42,2%) δήλωσαν σταθερή στέγη κατά την ίδια περίοδο.
H έρευνα εξέτασε, επίσης, το κατά πόσο οι ερωτώμενοι γνώριζαν και τηρούσαν τα βασικά μέτρα προστασίας τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown όσο και κατά την επόμενη περίοδο. Είναι ενθαρρυντικό, ιδίως για τους ανθρώπους που διαβιούν στον δρόμο, ότι το επίπεδο ενημέρωσης εμφανίζεται υψηλό όσον αφορά τα μέτρα ατομικής πρόληψης, γεγονός που μπορεί να συνδεθεί και με τις εντατικές ενημερωτικές προσπάθειες εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η Μονάδα Street-Work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Όπως είναι αναμενόμενο, μικρότερη είναι η συμμόρφωση στα μέτρα όσων δεν διαθέτουν στέγη.
Σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων, η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί αντικείμενο καθημερινής συζήτησης στις πιάτσες και δεν υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στους χρήστες για την εξέλιξη της νόσου. Η πλειονότητα απάντησε ότι δεν φοβάται τη λοίμωξη, δηλαδή να νοσήσει (65%) ή να πεθάνει (78%). Συγχρόνως, οι μισοί συμμετέχοντες (50,2%) θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να μολυνθούν μελλοντικά από covid-19.
To μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων της έρευνας (54,4%) δεν είχε υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του covid-19. Από όσους είχαν εξεταστεί σχεδόν όλοι είχαν βρεθεί αρνητικοί (98,9%).
(φωτογραφία αρχείου)
Πηγή