Το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να συνοδεύεται από πιο ήπια συμπτωματολογία άφησε ανοικτό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Μιλώντας στον Αθήνα 984, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δε συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα κι έχει ήπια συμπτωματολογία».
Ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός» ενώ σε σχέση με το αν ο ιός διαφεύγει της φυσικής ή τεχνητής ανοσίας, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».
Μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα: Ποια είναι πιο μεταδοτική, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Ωστόσο, ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για την επανεμφάνιση της ιλαράς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ως συνέπεια της παραμέλησης του προγράμματος των καθιερωμένων εμβολιασμών στα παιδιά. «Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε στην κανονικότητα των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζουν οι παιδίατροι για τα παιδιά μας» τόνισε με την ευκαιρία της έναρξης από τις 15 Δεκεμβρίου των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών αποκλειστικά με Pfizer.
Να σημειωθεί πως η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων. Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών. Όταν ανοίγει ένα φιαλίδιο θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί 10 ραντεβού παιδιών αυτών των ηλικιών.
Πηγή