Η έντονη κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η φυσική διάβρωση αλλά και τα εκατομμύρια τουριστών αποτελούν κάποιους από τους λόγους που δημοφιλή και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα μνημεία (κάποια Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και πόλεις κινδυνεύουν από… εξαφάνιση.
Πέντε από αυτά ακολουθούν παρακάτω, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Χαρακτηρισμένο ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Ταζ Μαχάλ στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άκγρα, στη βόρεια Ινδία, θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής Mughal, ένα στυλ που συνδυάζει στοιχεία από το ισλαμικό, περσικό, τουρκικό και οθωμανικό τρόπο ανοικοδόμησης. Σήμερα, ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο καθώς η ιδιαίτερη ρύπανση στην περιοχή αλλά και η διάβρωση αποτελούν λόγους κατάρρευσης.
Βενετία, Ιταλία
Η ρομαντική πόλη της Ιταλίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί, πλέον, υπαρκτό σενάριο. Με τις πλημμύρες να αποτελούν όλο και συχνότερο φαινόμενο, η Βενετία βυθίζεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Μάλιστα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική βύθιση, η οποία προβλέπεται μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τεράστιος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο (πολλές φορές φτάνει ακόμη και τις 5.000) σε συνδυασμό με την φυσική διάβρωση και τις κατολισθήσεις, θα μπορούσαν να εντείνουν την κατάρρευση των ερειπίων της αρχαίας πόλης των Ίνκας. Το Μάτσου Πίτσου, στο νότιο Περού, συχνά αναφέρεται ως η «χαμένη πόλη των Ίνκας» και είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα του πολιτισμού τους.
Πέτρα, Ιορδανία
Μια πόλη λαξευμένη μέσα στην πέτρα που αποτελεί από μόνη της ένα ολόκληρο αξιοθέατο. Η «ροδοκόκκινη πόλη» της Πέτρας, τρεις ώρες από το Αμάν και μιάμιση από το Ουάντι Ραμ, στην Ιορδανία, είναι ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου που κινδυνεύει τόσο από τον μεγάλο αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται, οι οποίοι εντείνουν τη φθορά των κτιρίων, όσο και από τη βροχή που ενισχύει το σενάριο της φθοράς στα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από ψαμμίτη.
Σινικό Τείχος, Κίνα
Το επιβλητικό Σινικό Τείχος στην Κίνα, το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο και ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου κατασκευάστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ. Σήμερα η φυσική διάβρωση και η υπερβολική γεωργία αποτελούν απειλή, καθώς το τείχος έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί κατά τα δύο τρίτα του περίπου.
Πηγή