Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Διαδικτυακές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου

Το Κατάρ έχει αποδείξεις ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων συνδέεται με χώρες που έχουν διακόψει σχέσεις με την Ντόχα, είπε χθες ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Ντόχα στις αρχές του μήνα, εξ αιτίας δηλώσεων που ισχυρίζονται ότι έκανε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θανί, και τις οποίες ανάρτησε για σύντομο διάστημα στον ιστότοπο του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ στις 23 Μαΐου. Η Ντόχα ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ψευδείς.

Οι δηλώσεις ανέφεραν ότι ο σεΐχης Ταμίμ κάλεσε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν και υπερασπίσθηκε την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, καθώς και την Χεζμπολά, ένα κίνημα λιβανέζων σιιτών που έχει συμμαχήσει με την Τεχεράνη.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ενώ οι υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο ιστότοπος του πρακτορείου και ο λογαριασμός Twitter της καταριανής κυβέρνησης έχουν παραβιαστεί, δεν έχουν εξακριβώσει ποιός ευθύνεται.

«Το Κατάρ έχει αποδείξεις ότι ορισμένα iPhone που προέρχονται από χώρες οι οποίες πολιορκούν το Κατάρ χρησιμοποιήθηκαν στην παραβίαση», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ, Αλί Μπιν Φεταΐς αλ Μαρί, σε δημοσιογράφους στην Ντόχα.

Ο Μαρί είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κατονομαστούν οι χώρες που ευθύνονται για την κυβερνοπειρατεία, και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε το αν οι χάκερ είναι ιδιώτες ή κυβερνήσεις.

Οι αραβικές χώρες που βρίσκονται σε διαμάχη με το Κατάρ το κατηγορούν ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και προωθεί στην περιοχή τα συμφέροντα του μεγαλύτερου εχθρού τους, του Ιράν, κατηγορίες τις οποίες το Κατάρ καταρρίπτει ως εντελώς αβάσιμες.

Ο Μαρί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε επίσης ότι ένας κατάλογος με ονόματα ατόμων και οντοτήτων που τα αραβικά κράτη χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες είναι «αβάσιμος», λέγοντας ότι η Ντόχα θα είχε ασκήσει δίωξη σε οποιονδήποτε ζημιώνει τη χώρα.

Στις 8 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν κατονόμασαν ως τρομοκράτες 59 άτομα που περιλαμβάνουν τον πνευματικό ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και 12 οντότητες που περιλαμβάνουν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Qatar Charity και Eid Charity, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Κατάρ.

localStorage.clear();


Πηγή