Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Διακόσιες γυναίκες συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Women in Agriculture»

Η Παρέσσα Σιδηρόπουλου ασχολείται με την καλλιέργεια του βαμβακιού και του σίτου από 20 ετών. Θέλει να ενημερώνεται και να μαθαίνει ό,τι καινούργιο υπάρχει στον αγροτικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια.

Η Παρασκευή Μπίκη αποφάσισε να γίνει κτηνοτρόφος, επειδή ο σύντροφός της ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Με όραμα, ενθουσιασμό και μεθοδικότητα οι δυο συμμετέχουσες στο πρόγραμμα Women in Agriculture (Γυναίκες στη Γεωργία) προσπαθούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους στην επαγγελματική πορεία που επέλεξαν και στέλνουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες μπορούν να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στον αγροτικό τομέα με την κατάλληλη επιμόρφωση, την καθοδήγηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Τις εμπειρίες και τα εφόδια που απέκτησαν από την παρακολούθηση του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς με διδάσκοντες καθηγητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Alba Graduate Business School, The American College of Greece περιέγραψαν στην εκδήλωση EQUALL Women in Agriculture: «Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα μοχλός της Αγροτικής Ανάπτυξης» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 30ης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

«Η κτηνοτροφία δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, πρέπει να έχεις γνώσεις σε πάρα πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα. Είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα και έχει πολλές υποχρεώσεις και πολλά πεδία, στα οποία πρέπει να εκπαιδευθείς και να ενημερώνεσαι κανονικά» ανέφερε η Παρασκευή Μπίκη.

«Κάθε μέρα πρέπει να κυνηγάς τη γνώση. Κάθε μέρα τα πράγματα μεταβάλλονται. Οτιδήποτε είναι καινούργιο πρέπει και εμείς να το ακολουθούμε» τόνισε.

Η Παρέσσα Σιδηροπούλου υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικές ενότητες που παρακολούθησε, η βιωματική μάθηση και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικά εφόδια και αναφερόμενη στους καθηγητές, οι οποίοι δίδαξαν στο πρόγραμμα είπε ότι «άνοιξαν νέους δρόμους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι τώρα για το μέλλον».

Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από την ενότητα που αφορά τις τεχνολογίες αιχμής, την ψηφιοποίηση του αγρού και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση πιστεύω ότι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, θα τις δώσουν πολλές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν» είπε η κ. Σιδηροπούλου.

Στη σημασία του σκέλους της επιμόρφωσης που αφορά τις νέες τεχνολογίες και στην ανάγκη επένδυσης σε καινοτομίες αναφέρθηκε και η κ. Μπίκη σημειώνοντας ότι αντικαθιστούν τη χειρωνακτική εργασία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη όλα αυτά τα χρόνια η Παρέσσα Σιδηροπούλου ήταν η προκατάληψη που υπάρχει ότι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντίληψη και αποτελεσματικότητα. «Πιστεύω ότι τώρα στις μέρες μας, μπορεί να εξαλειφθεί. Όλοι έχουν καταλάβει ότι οι γυναίκες με τη συνεχή μόρφωση και τις τεχνολογίες μπορούν να ανταπεξέλθουν και να προχωρήσουν» υπογράμμισε.

Το μήνυμα που έστειλε η κ. Σιδηροπούλου σε όσες γυναίκες θέλουν να ακολουθήσουν την πορεία της είναι ότι δεν είναι τόση δύσκολη όσο την φαντάζονται. «Θέλω να πω ακόμη σε γυναίκες που δεν προέρχονται από αγροτική οικογένεια, ότι είναι ένας χώρος που έχει μεγάλο μέλλον. Να μην διστάσουν. Να ψάξουν. Και άμα έχουν στόχο και πιστεύουν στον εαυτό τους και επιμορφώνονται συνεχώς μπορούν να τα καταφέρουν και να φθάσουν στα όνειρά τους» είπε.

Πριν κάνουν το σοβαρό βήμα, τη σοβαρή επένδυση θα πρέπει να κάνουν ένα πλάνο συνέστησε η κ. Μπίκη. «Αν πραγματικά θέλετε να το κάνετε. Αν είστε έτοιμες να ζήσετε τη ζωή της αγρότισσας και τη ζωή του κτηνοτρόφου, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά γραφείου, θέλει σκέψη».

«Μία σωστή οικονομοτεχνική μελέτη, αργά και σταθερά βήματα και αν το θέλετε πραγματικά θα τα καταφέρετε», υπογράμμισε.

Συνολικά 200 γυναίκες έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Women in Agriculture» ανέφερε ο κ. Άλκης Αλεξάνδρου, επικεφαλής της Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να γίνει και τετραψήφιος.

«Θέλουμε να δώσουμε λόγο παραπάνω στις γυναίκες κτηνοτρόφους, γεωργούς, συζύγους κτηνοτρόφων, γεωργών για να μας πούνε το διαφορετικό. Προσπαθούμε να τους δώσουμε κάποιες προτάσεις και τρόπους λειτουργίας της επιχείρησής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι η αρχή της συνεργασίας».

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της επικοινωνίας μαζί σας. Να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να ζητάμε εμείς από εσάς βοήθεια και εσείς από εμάς γιατί αυτό που ουσιαστικά κάνουμε όλοι είναι να προσπαθούμε να μεγαλώσουμε έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας τον αγροτικό τομέα, σημείωσε.

Ο επόμενος, τέταρτος κύκλος του δωρεάν προγράμματος επιμόρφωσης, καθοδήγησης και δικτύωσης Women in Agriculture ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών που ασχολούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αγροδιατροφή / τον αγροτουρισμό. Η Τράπεζα Πειραιώς με το Women In Agriculture διευρύνει στον τομέα της Αγροδιατροφής και του Αγροτουρισμού το πρόγραμμα EQUALL για την ισότιμη πρόσβασή των γυναικών στην απασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.


Πηγή