Την απόφασή τους να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο της Φθιώτιδας κατέθεσαν με μεγάλη πλειοψηφία οι αντιπρόσωποι των σωματείων σε μία θυελλώδη συνεδρίαση που εξελίχθηκε σήμερα στη Λαμία.
Το Εργατικό Κέντρο της Φθιώτιδας κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και των αξιώσεων σε βάρος του από το Δημόσιο, πλέον τώρα βλέπει ως μονόδρομο την τακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες: Να διαλυθεί το συγκεκριμένο σχήμα και να προκύψει καινούργιο στη συνέχεια.
Ήδη στο Εργατικό Κέντρο υπάρχουν απαιτήσεις, με δικαστικές αποφάσεις, που φτάνουν κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ. Έως σήμερα έχουν σφραγιστεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα απαραίτητα, ενώ συγχρόνως έχουν μπλοκάρει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τόσο του πρώην προέδρου του Χρήστου Κόρκου όσο και του νυν προέδρου του Κώστα Τσάμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα του το ΣΔΟΕ από το 2013 περιγράφει ένα σκηνικό με ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης να εξελίσσονται στην περιοχή, με εργαζόμενους να καταρτίζονται αλλά στη συνεχεία όταν κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ δεν αναγνώριζαν τις υπογραφές τους στα παρουσιολόγια. Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κέντρο αναφέρεται ο φορέας που τα οργανώνει με συνέπεια να του καταλογιστούν.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ είχε εντοπιστεί ότι η διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων έφτανε το ύψος των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο όμως ένα μεγάλο μέρος από αυτά δικαιολογήθηκαν στη συνέχεια χωρίς να μπορέσει όμως το Εργατικό Κέντρο να σωθεί απ’ αυτή την κατάσταση, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την εξέλιξή του και του έχουν καταλογιστεί υπέρογκα ποσά που δεν μπορεί να τα πληρώσει. Μάλιστα με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ οι φερόμενοι ως καταρτιζόμενοι που τα ονόματά τους κυριαρχούσαν στα προγράμματα είχαν δηλώσει πως δεν είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταστάσεις με τις αμοιβές τους.
Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα του ΣΔΟΕ, επιτήδειοι σε όλη αυτή την ιστορία ήταν ιδιωτικά ΚΕΚ και συμβουλευτικές εταιρείες κάτω από τις οποίες εξελίσσονταν ένα ιδιότυπο σκηνικό το οποίο ακουμπούσε και τις παρυφές του αρμόδιου υπουργείου που χρηματοδοτούσε τα προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, η ΠΑΣΚΕ με τη ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία διαχρονικά του Εργατικού Κέντρου είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν στην πρόταση για τη διάλυσή του. Αντίθετα η ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ είχε αντιρρήσεις, τονίζοντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της ηγεσίας των παραταξιακών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. Από την πλευρά τους, τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη για όλα όσα τους καταλογίζουν και ότι όλο αυτό το σκηνικό είχε σχέση με διάφορες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των σεμιναρίων κατάρτισης και είχαν αναλάβει τη διαχείριση των συγκεκριμένων προγραμμάτων που χρηματοδοτούσε το υπουργείο Εργασίας.
Το σχέδιο
Βάσει τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των αντιπροσώπων που αποφασίστηκε η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας το βασικό σχέδιο ακολουθεί λογικές που εφαρμόζονταν στο παρελθόν στις ποδοσφαιρικές Α.Ε.
Θεωρούν λοιπόν πως με τη διάλυση της συγκεκριμένης υφιστάμενης θεσμικής δομής και με την ίδρυση στη συνέχεια μιας άλλης θα μπορέσει το Εργατικό Κέντρο να σταθεί στα πόδια τους και να απεγκλωβιστεί από τις οικονομικές απαιτήσεις αφού περιμένουν πως θα αλλάξει ονομασία και Α.Φ.Μ. και δεν θα κουβαλά τα προβλήματα τα οποία κυριαρχούν σ’ αυτή τη φάση που το έχουν παραλύσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν όμως ενστάσεις καθώς συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο ή ακόμη ότι και το ενδεχόμενο να προχωρήσει δεν πρόκειται να απαλλάξει τόσο τα συνδικαλιστικά στελέχη όσο και το Εργατικό Κέντρο από αυτά τα προβλήματα των οφειλών του στο δημόσιο.
Στην πολύωρη συνεδρίαση των αντιπροσώπων των σωματείων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καθώς τα χρήματα είναι υπέρογκα και δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και στελέχη που πέρασαν από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και είχαν ευθύνη και υπογραφή εκτός από το γεγονός ότι παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, βλέπουν να είναι σε βάρος τους και οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων στα οποία είχαν προσφύγει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι σφραγισμένοι λογαριασμοί για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και την επιστροφή των χρημάτων σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος τα οποία πλέον αντιμετωπίζουν και θέμα επιβίωσης.
Πηγή