O διευθυντής σύνταξης μιας εφημερίδας της Πολιτείας Βερακρούς, στο ανατολικό Μεξικό, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες, μετά την τέταρτη επίθεση ενόπλων εναντίον δημοσιογράφων στη χώρα αυτή μέσα στον Μάρτιο.
Ο Αρμάνδο Αριέτα Γρανάδος «βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χόρχε Μοράλες, εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων της Πολιτείας αυτής, όπου το πρόβλημα της βίας είναι εντονότερο από κάθε άλλη στο Μεξικό.
Ο δημοσιογράφος εργάζεται επί μια εικοσαετία και πλέον στην εφημερίδα La Opinión της πόλης Πόσα Ρίκα.
Ο Αριέτα Γρανάδος, 51 ετών, «επέστρεφε στο σπίτι του νωρίς το πρωί αφού είχε τελειώσει τη δουλειά του. Βγήκε από το αυτοκίνητο (…) την ώρα που έκλεινε τη γκαραζόπορτα, δύο άνδρες τον πυροβόλησαν», ανέφερε ο Μοράλες.
Ο δημοσιογράφος δεν διέθετε προστασία, την οποία προσφέρουν σε ορισμένους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί απειλές οι αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, που ποτέ δεν ενεπλάκη σε διενέξεις με άλλους, ούτε δημοσίευε επικίνδυνα άρθρα. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν δέχθηκε ποτέ απειλές κατά τη διάρκεια των είκοσι ετών της καριέρας του», είπε ένας φίλος του θύματος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση ενόπλων εναντίον δημοσιογράφων στο Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Από τις αρχές Μαρτίου, τρεις συνάδελφοι του Αριέτα Γρανάδος έχουν δολοφονηθεί.
Την περασμένη Πέμπτη η Μιροσλάβα Μπριτς Βελδουσέα, 53 ετών, η οποία εργαζόταν για τις εφημερίδες La Jornada και Norte de Juarez, βρέθηκε νεκρή, με «πολλαπλά τραύματα από σφαίρες», μέσα στο αυτοκίνητο της, μπροστά στο σπίτι της, στην Πολιτεία Τσιουάουα, ενώ ετοιμαζόταν να πάει τον γιο της στο σχολείο. Η δολοφονία της προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στο Μεξικό και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.
Από το 2000, πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, την πιο επικίνδυνη χώρα της Λατινικής Αμερικής για την άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF). Στη Βερακρούς ο απολογισμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων ανέρχεται σε 20 από το 2000, κατά την ίδια πηγή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Μεξικό βρίσκεται στην τρίτη θέση του καταλόγου των κρατών όπου διαπράττονται οι περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων, πίσω από τη Συρία και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους RSF.
Πηγή