Πέμπτη , 14 Νοέμβριος 2024
Διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στις αρχές του 2021 ζητά ο Αμπάς

Διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στις αρχές του 2021 ζητά ο Αμπάς – Newsbeast

Αίτημα στον ΟΗΕ να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη στις αρχές του 2021,  μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκειμένου να «ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, «βάσει του Διεθνούς Δικαίου», ζήτησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το αίτημα αυτό για «τερματισμό της (ισραηλινής) κατοχής» αποτελεί απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που «όλος ο κόσμος απέρριψε» και το οποίο «αντιβαίνει σε όλες τις διεθνείς αποφάσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

«Καλώ τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αρχίσει τις προετοιμασίες» για «μια διεθνή διάσκεψη στις αρχές του προσεχούς έτους στην οποία θα μετάσχουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτή η διάσκεψη πρέπει να είναι πλήρως εξουσιοδοτημένη για να εκκινήσει μια ειλικρινή ειρηνευτική διαδικασία βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και «να εγγυηθεί στον παλαιστινιακό λαό την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του στο δικό του κράτος».

Ο Μαχμούντ Αμπάς επέκρινε έντονα το σχέδιο Τραμπ που παρουσίασε η Ουάσινγκτον στις αρχές της χρονιάς, το οποίο προβλέπει ένα παλαιστινιακό κράτος περιορισμένο στο ελάχιστο. Αλλά και τις ιστορικές συμφωνίες που σύναψαν τις τελευταίες εβδομάδες το εβραϊκό κράτος και δύο αραβικές χώρες του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ.

«Με την επιθετικότητά του, το Ισραήλ απαρνήθηκε όλες τις συμφωνίες που είχε υπογράψει και υπονόμευσε τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, στο βίντεό του που μαγνητοσκοπήθηκε στο γραφείο του, πίσω από μια πινακίδα που έγραφε «Κράτος της Παλαιστίνης ».

«Με τις μονομερείς και ανεύθυνες ενέργειές του, καταστρέφει τις τελευταίες ευκαιρίες για ειρήνη», πρόσθεσε ο Αμπάς που έχει μόνο καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Με λύπη του τόνισε: «Σαν να μην ήταν αρκετό, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν μόλις υπέγραψαν συμφωνίες εξομάλυνσης κατά παράβαση της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας και των αρχών μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».


Πηγή