Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου μετά τις αντιδράσεις για τα όσα είπε σχετικά με τις παρακολουθήσεις.
«Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησης μου. Αυτό που ανέλυσα με σαφήνεια ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας».
Η επίμαχη δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αθανασίου σε συνέντευξή του είχε ταχθεί υπέρ της παρακολούθησης και βουλευτών αν πρόκειται για λόγους εθνικής ασφάλειας, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν μουσουλμάνο που μπορεί να δίνει πληροφορίες στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου, ερωτώμενος για τη νομιμότητα ή όχι παρακολουθήσεων βουλευτών, είπε πως « Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από του ορθόδοξου. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος -δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή- προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια».
Δείτε την δήλωση του Χ. Αθανασίου:
Οι αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαγράψει τον βουλευτή του, η δε Χ. Τρικούπη ζήτησε να παραπεμφθεί στην επιροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Εξάλλου, ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter: «Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών».
«Η δήλωση – υπαινιγμός του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή της Ν.Δ, κ. Αθανασίου με την οποία αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους βουλευτές ως εν δυνάμει υπόπτους για εθνική προδοσία και ως εκ τούτου θα ήταν «θεμιτό» να παρακολουθούνται, καλλιεργεί πνεύμα δογματισμού και μισαλλοδοξίας. Ο στιγματισμός λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε μια ευνομούμενη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Δημοκρατία, είναι απερίφραστα καταδικαστέος και συλλήβδην κατακριτέος, όπως το επιτάσσει η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» δήλωσε εξάλλου ο Μπουρχάν Μπαράν, βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Πηγή